Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Culturii „În cel mai scurt timp, vom începe lucrările de intervenţie la Castelele Peleş şi Pelişor“

ro

08 Dec, 2023 15:35 711 Marime text
Foto: FacebookMinistrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, vineri, că peste câteva zile vor începe lucrările de intervenţii în primă urgenţă la Castelele Peleş şi Pelişor, informează Agerpres.ro

Ea a susţinut, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, că este "revoltător şi strigător la cer" modul în care obiective de patrimoniu ajung să se deterioreze.

Potrivit ministrului, există "foarte multe" alte investiţii sau obiective de patrimoniu aflate în situaţii similare.

"În cel mai scurt timp, vom începe lucrările de intervenţie la Castelele Peleş şi Pelişor. Din momentul în care am preluat mandatul şi am fost să văd situaţia la faţa locului în Castelul Peleş şi, de asemenea, la Pelişor, am comasat şi urgentat toate procedurile de intervenţii şi, în câteva zile, pentru că am semnat deja, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, (...) vom începe lucrările. Am văzut starea gravă de deteriorare a acestor două obiective", a precizat Turcan.


Ea a adăugat că demararea investiţiilor de reparare şi restaurare a obiectivelor de patrimoniu, în limita bugetului existent, reprezintă "prioritate zero".

"Este revoltător şi strigător la cer modul în care obiective de patrimoniu sunt deteriorate, punând în pericol existenţa lor, dar şi a componentelor din interior. Şi lucrul acesta vreau să vă menţionez că nu este singular la Castelele Peleş şi Pelişor. Lucrul acesta se întâmplă cu foarte multe investiţii şi cu foarte multe obiective de patrimoniu", a spus Turcan.


Ministrul Culturii a anunţat în urmă cu o zi că, în cel mai scurt timp, vor demara lucrările de execuţie pentru intervenţia în primă urgenţă şi servicii de proiectare la acoperişurile Castelelor Peleş şi Pelişor.

Durata de execuţie este de şase luni începând cu emiterea ordinului de începere. Valoarea totală a contractului este de 8.236.704 lei, TVA inclus, din care 398.293 lei pentru servicii de proiectare şi 7.838.411 lei pentru lucrări de intervenţii în primă urgenţă.

"Lucrările ce urmează a fi demarate vor include protejarea elementelor decorative, a componentelor artistice şi reparaţii locale ale sistemului de instalaţii. (...) Următorul pas în ceea ce priveşte investiţiile prevăzute pentru aceste monumente istorice emblematice pentru România este restaurarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş, proiect iniţiat de Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului", preciza ministrul Culturii.

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii