Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apărării Necesitatea desfășurării în regiunea Mării Negre a unor structuri operaţionale aliate defensive

ro

17 Feb, 2022 18:53 1192 Marime text
  • Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO.
  • Preocupările României în contextul de securitate determinat atitudinea agresivă a Federaţiei Ruse

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat, în zilele de 16 și 17 februarie, la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, desfășurată la Cartierul General al NATO.


Agenda discuțiilor a fost orientată spre avansarea procesului de pregătire a pachetului decizional de la summit-ul de la Madrid, programat pentru luna iunie, fiind, totodată, marcată de evoluţiile preocupante de  securitate de la frontiera estică a NATO şi implicaţiile fundamentale pentru securitatea euro-atlantică.

Ministrul Vasile Dîncu a subliniat preocupările României în contextul de securitate determinat de dislocările şi atitudinea agresivă a Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei cu implicații în toată regiunea Mării Negre.

În context, a exprimat susţinerea fermă a Bucureştiului pentru continuarea adaptării şi consolidării posturii colective a NATO în special pe întreg flancul estic, în mod particular în regiunea Mării Negre.

 

„Am reiterat necesitatea desfășurării în regiunea Mării Negre a unor structuri operaţionale aliate defensive, pe modelul celor deja existente în Polonia şi Statele Baltice, care să asigure efortul comun necesar în sprijinul consolidării posturii aliate la nivel regional. Am transmis aliaților că România va menţine angajamentul în direcția acestui obiectiv şi am exprimat așteptările noastre privind materializarea inițiativei cât mai curând posibil reiterând, totodată, disponibilitatea României de a găzdui o asemenea structură aliată. În context, am adresat multumiri pentru angajamentele Statelor Unite şi Franţei în sprijinul securităţii României şi la Marea Neagră şi am transmis statelor NATO invitația de a contribui la proiectul grupului de luptă din România“, a declarat ministrul Vasile Dîncu.


În cadrul discuțiilor privind viitorul Concept Strategic al NATO, oficialul român a subliniat relevanța definirii riscurilor și amenințărilor cu care Alianța se confruntă, accentuând importanța apărării colective ca sarcină primordială a NATO.

Pe fondul evoluţiilor îngrijorătoare de securitate de la granițele Ucrainei, sesiunea comună cu miniştrii apărării din Ucraina şi Georgia a transmis un semnal puternic privind susținerea aliată pentru cei doi parteneri importanți ai NATO.

De asemenea, ministrul Dîncu a reiterat angajamentul României privind alocarea nivelului de minim 2% din PIB pentru apărare şi a menţionat, de asemenea, susţinerea pentru implementarea sarcinii vizând extinderea finanţării comune, ca vector important în susţinerea obiectivelor privind consolidarea posturii colective de descurajare şi apărare.

Ministrul român al apărării a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea, independenţa şi securitatea celor două state partenere. În context, a exprimat necesitatea aprofundării dialogului și cooperării, cu accent pe sprijinul practic pentru Kiev şi Tbilisi, pe componenta de dezvoltare a capacităţii de apărare şi a rezilienței. În mod particular, ministrul Dîncu a sprijinit organizarea unei sesiuni comune cu Georgia şi Ucraina în contextul summit-ului NATO de la Madrid, din iunie 2022.

În cadrul discuțiilor dedicate cooperării NATO - UE, ministrul român al apărării a transmis că este necesară consolidarea parteneriatului strategic de o manieră pragmatică în vederea asigurării complementarității și coordonarea eforturilor. Astfel, a subliniat importanța sinergiei în planul evaluărilor şi perspectivelor din cadrul celor două documente majore de planificare strategică la nivelul NATO şi UE, respectiv Busola Strategică şi Conceptul Strategic NATO.

 Oficialul român a susținut oportunitatea extinderii paletei de cooperare NATO - UE pe domenii precum: contracararea amenințărilor cibernetice și hibride, creșterea rezilienței și tehnologii emergente. De asemenea, a fost exprimată susținerea pentru adoptarea cât mai curând posibil a Declaraţiei NATO - UE.

În marja ministerialei apărării NATO, ministrul apărării Vasile Dîncu, a semnat, din partea României, scrisoarea de aderare la proiectul NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM), dezvoltat de către Divizia de Investiții pentru Apărare a NATO (IS-DI). Cu acest prilej, ministrul apărării a arătat că aderarea la acest proiect va contribui la eficientizarea proceselor de achiziție, prin programe comune, și la creșterea interoperabilității.
 
 
Sursa foto: facebook/ Vasile Dîncu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii