Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Afacerilor Externe, mesaj de Ziua Brâncuşi

ro

19 Feb, 2017 09:00 2172 Marime text

Potrivit unui proiect de lege adoptat în 2015, ziua de 19 februarie a fost proclamată „Ziua Brâncuşi” prin Legea nr. 305/2015. Conform legii, cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale pot să organizeze şi/sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice.

Sculptorul român Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj.

Constantin Brâncuși a fost ales membru post mortem al Academiei Române în anul 1990. Cu prilejul acestei zile, Ministerul Afacerilor Externe a făcut a transmis un mesaj public.

„Considerat „părintele sculpturii moderne”, Constantin Brâncuși este o personalitate emblematică a culturii române, inspirând generații de sculptori din întreaga lume, prin contribuția determinantă la înnoirea viziunii artistice în sculptura contemporană. Concepţiile şi lucrările sale au avut o influenţă majoră asupra curentelor artistice din secolul al XX-lea şi până astăzi, reprezentând, în acelaşi timp, o reinterpretare a arhetipurilor, tradiţiilor şi miturilor româneşti.

Anul 2017 are o triplă semnificaţie pentru promovarea personalităţii şi operei brâncuşiene. Astfel, pe 16 martie vom comemora 60 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. În acest an şi anul viitor - anul Centenarului Marii Uniri - marcăm cei 80 de ani de când Brâncuşi a lucrat la realizarea ansamblului monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, omagiu adus soldaţilor români care s-au jertfit pentru realizarea unităţii de neam şi ţară în Primul Război Mondial, ansamblul fiind inaugurat pe 27 octombrie 1938. De asemenea, pe 15 iunie se vor împlini 40 ani de la inaugurarea „atelierului lui Brâncuși”, reconstituit în 1977, într-o clădire separată lângă Centrul Cultural Pompidou.

În acest an special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși: proiecții de filme documentare, conferințe, expoziții de fotografie a operei brâncușiene, recitaluri de muzică sau poezie. Evenimentele organizate au ca obiectiv readucerea în atenţia publicului larg, a specialiştilor, a iubitorilor de artă şi ai României, originalitatea şi, în acelaşi timp, universalitatea creaţiei brâncuşiene, apartenenţa sa la patrimoniul cultural al umanităţii”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Sursa foto: crestinortodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii