Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Mesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

ro

27 May, 2024 09:37 304 Marime text
Mesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni
 
Dragi compatrioți,
 
Cu ocazia Zilei românilor de pretutindeni, doresc să vă transmit cele mai calde urări de sănătate, prosperitate și încredere în viitor!
Această zi este un moment simbolic în care circumstanțele diverse care ne-au făcut să fim fizic departe unii de ceilalți sunt depășite de ceea ce ne leagă sufletește. Suntem uniți de valorile care ne definesc și de reperele identității naționale la care ne raportăm oriunde ne-am afla.
Bunăstarea și securitatea cetățenilor români din străinătate, respectarea drepturilor și intereselor lor, dialogul permanent și promovarea valorilor și a moștenirii noastre istorice și culturale – toate acestea reprezintă obiective de acțiune constantă pentru activitatea noastră diplomatică.
Componenta consulară, respectiv asigurarea unor servicii consulare la standarde înalte și eficientizarea acordării de asistență și protecție consulară, sunt și vor rămâne în continuare priorități ale Ministerul Afacerilor Externe, și, implicit, ale mandatului meu. Eforturile permanente pe care le facem sunt fundamentate pe dorința de a răspunde nevoilor dumneavoastră și pe angajamentul de a adapta și îmbunătăți constant serviciile către cetățeni, fie că vorbim de extinderea rețelei consulare, digitalizarea serviciilor sau asistența și protecția asigurate oriunde v-ați afla în străinătate, inclusiv în cazul crizelor consulare. Aceste acțiuni reconfirmă importanța acordată de statul român cetățenilor români de pretutindeni și contribuie direct la menținerea și facilitarea relației dumneavoastră cu România.
În 2024, marcăm 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord Atlantică, împlinirea unei aspirații istorice și a unui imperativ de securitate, dar și 35 de ani de la Revoluția din 1989, o perioadă pe care am parcurs-o cu toții, în țară sau în afara ei, contribuind la construcția unei societăți românești în care valori precum democrația, libertatea, demnitatea sau dreptul la liberă exprimare să fie fundamente indestructibile.
Trăim în continuare vremuri dificile, marcate de războiul de agresiune dus de Federația Rusa împotriva Ucrainei și de situația tensionată din Orientul Mijlociu. Diplomația română continuă să acționeze, în cadrul structurilor europene și euroatlantice și alături de partenerii săi strategici, consecvent și pragmatic, pentru garantarea securității naționale și a cetățenilor săi, aflați în România sau dincolo de granițele ei.
Principiul alegerilor libere stă în centrul funcționării statului, iar derularea ciclurilor electorale care au loc anul acesta este garanția apărării valorilor în care credem.
Primul exercițiu se va desfășura în data de 9 iunie 2024, la alegerile pentru Parlamentul European, și încurajez cetățenii români aflați în străinătate să își exercite dreptul constituțional de a vota. Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, va organiza un număr record de secții de votare – 915. Acest lucru se datorează și consultărilor cu asociațiile și comunitățile de cetățeni români din diaspora, cărora le mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul acordat în efortul de a organiza secțiile de votare și pe care îi îndemn să se implice și în activitatea specifică din secțiile de votare, ca membri în birourile electorale. Îi asigur că Ministerul Afacerilor Externe, atât la nivelul Centralei, cât și al Serviciului Exterior, va depune toate eforturile pentru a asigura desfășurarea în condiții optime a alegerilor din 9 iunie. De data aceasta, procedura de votare este îmbunătățită substanțial, prin utilizarea terminalelor informatice în secții, preluarea electronică a semnăturilor alegătorilor și prelungirea programului de votare.
Noi toți, la nivelul instituțiilor, dar și al fiecărui cetățean român care trăiește în țară sau în străinătate, putem contribui la dezvoltarea unei Românii moderne și dinamice, așa cum ne-o dorim!
 
La mulți ani, români de pretutindeni!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii