Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale lansează cea mai amplă platformă de monitorizare! Detalii

ro

19 Dec, 2023 19:24 736 Marime text
foto: Ministerul Muncii
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale lansează cea mai amplă platformă de monitorizare, anticipare și corelare a ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii din România.

ReConect - platforma informatică ce înglobează un mecanism integrat de corelare a sistemului de educație cu cererea forței de muncă din România a fost lansată astăzi în prezența ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona BUCURA-OPRESCU și a președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Florin Cotoșman, transmite un comunicat pus la dispoziție de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. 

Platforma își propune anticiparea nevoii de competențe și crearea unui mecanism integrat de corelare a sistemului de educație cu cererea de pe piața forței de muncă din România.

Proiectul prin care s-a dezvoltat această platformă a fost implementat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și a fost finanțat din Fondul Social European cu aprox. 4 milioane de euro. Platforma informatică are trei componente:
- Un mecanism care monitorizează inserția absolvenților din mediul preuniversitar și universitar pe piața muncii
- Un mecanism care anticipează nevoia de calificare pe termen scurt, mediu și lung
- Un mecanism de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.

Platforma ReConect va oferi, prin aplicațiile informatice care stau la baza programului și o imagine de ansamblu a trasabilității de la absolvire până la încadrarea pe piața muncii astfel încât să fie create politici publice care să ducă la o corelare cât mai bună a cererii angajatorilor cu oferta pe care o asigură sistemul de educație.

„Această platformă va aduce beneficii semnificative în special pentru tinerii din România pentru că se vor putea forma în domeniile care au cea mai mare căutare pe piața muncii. Vom oferi date extrem de relevante sistemului de educație care va putea lua decizii cu privire la domeniile în care există cerere. Platofma ReCONECT unește cei trei actori importanți: tinerii în formare, sistemul de educație și angajatorii din toate sferele”, a declarat Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.


Proiectul „ReCONECT - Adaptare la Schimbare - Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației”, în valoare 19.119.659,39 lei / aprox. 4 milioane euro, implementat de ANOFM, a fost o condiționalitate favorizantă pentru finanțarea domeniilor ocupare, educație și formare profesională din Fondurile Structurale Europene 2021-2027 și s-a implementat în cadrul unui larg parteneriat între:

• Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în calitate de beneficiar;
• Ministerul Muncii și Solidarității Sociale;
• Ministerul Educației;
• Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale;
• Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic;
• Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.


De altfel, pentru a contribui la creșterea ocupării, ANOFM a valorificat oportunitățile oferite de Uniunea Europeană prin contractarea a peste 1,2 miliarde de euro din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, devenind unul dintre cei mai mari beneficiari POCU din România.



Citește și:


Prima reacție din Ministerul Muncii, după ce Legea pensiilor a fost promulgată
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii