Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Energiei Noile plafoane pentru energia electrică și gaze, adoptate de Guvernul României. Intră în vigoare de la 1 aprilie

ro

18 Mar, 2022 16:36 1491 Marime text
Plafonare prețuri la energie electrică și gaze naturale, foto: Facebook/ ANRE

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță vineri, 18 martie, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an.

Acesta a precizat că vor beneficia de noile măsuri în ceea ce privește energia electrică, care intră în vigoare de la 1 aprilie, 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate locuințele racordate, indiferent de consum.

„Alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă și colegii din Guvern, am aprobat Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, potrivit postării publicate de Virgil Popescu. 

Pentru consumatorii casnici, s-a decis plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică, pentru cei vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale. 

Pentru energia electrică -  maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh și maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

Totodată, gazele naturale vor avea un preț reglementat, de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Este vorba și despre plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei. 
  • Energie electrică - maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
  • Gaze naturale - maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.
De asemenea, CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat, în valoare de 250 lei /MWh.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii