Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Dezvoltării A fost aprobată finanțarea pentru construcția a 142 de creșe noi . Câte vor fi construite în județul Constanța

ro

24 Feb, 2022 12:02 1309 Marime text
 Finanțarea necesară pentru construcția a 280 de creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării.

”142 de creșe noi au primit aprobare astăzi, pentru 52 de orașe și 90 de comune, iar cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creșelor noi aprobate pentru finanțare de către Ministerul Dezvoltării se ridică la 280”, a anunțat ministrul Cseke Attila, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, conform reprezentanților Ministerului Dezvoltării, ministrul dezvoltării a aprobat finanțarea necesară pentru 8 creșe mari, 20 creșe medii și 62 creșe mici în mediul rural, și pentru 6 creșe mari, 13 creșe medii și 33 creșe mici în orașe. În cele 280 de creșe aprobate până acum se creează locuri pentru 15.520 de copii; în prezent, în creșele de stat existente au loc 22.296 copii.

În prezent, în România funcționează 395 de creșe de stat. Cu cele aprobate pentru finanțare astăzi și până acum de Ministerul Dezvoltării, 280 în total, vom vedea un progres semnificativ în acest domeniu, susține ministrul. 

Ministrul a subliniat că, în cazul comunelor, cele pentru care a fost aprobată finanțarea au îndeplinit două criterii: au peste 5.000 de locuitori și au avut, în ultimul an, cel puțin 100 de nou născuți. 

”Dorim să ne asigurăm că vom construi aceste creșe acolo unde este nevoie de ele. În comunele adiacente marilor orașe, locuiesc familii tinere, din care părinții lucrează în municipiu, dar doresc să-și înscrie copiii în creșele mai apropiate de casă”, a spus Cseke Attila.

În județul Constanța vor fi construite câte o creșă mică în mediul urban la Hârșova, Murfatlar și Techirghiol și câte o creșă mică în mediul rural la Agigea, Lumina, Limanu și Valu lui Traian. 

Ministerul Dezvoltării are alocate, din bugetul național, dar și din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe noi. 

”Vom cere supracontractare pentru acest capitol de buget din PNRR, la fel am cerut și pentru Fondul Local și Valul Renovării. Prin această măsură, ne asigurăm că va fi cheltuit fiecare euro și nu vom trimite bani înapoi la Bruxelles”, a arătat Cseke Attila.

Legat de stadiul creșelor care urmează să fie construite în municipii, aprobate în 2021, ministrul a subliniat că 60 sunt sau urmează să intre în procedură de achiziție publică, iar la 4 se analizează ofertele primite de la potențialii constructori și, când vremea va permite, vor putea fi demarate lucrările de construcții.

”Se apropie momentul pentru care lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creșă nouă. În curând vom avea creșe noi nu numai pe hârtie, ci le vom și construi”, a spus Cseke Attila.

Beneficiarii pentru care a fost aprobată astăzi finanțarea au la dispoziție 60 de zile pentru a depune documentația necesară realizării obiectivelor de investiții, iar Ministerul așteaptă în continuare solicitări pentru construcția unor creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, a subliniat ministrul Cseke Attila, adăugând că informațiile necesare întocmirii cererilor de finanțare se află pe pagina de internet a ministerului și a Companiei Naționale de Investiții.

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii