Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Cercetării România intenționează să plătească până la sfârșitul anului datoriile restante la Agenția Spațială Europeană (ESA)

ro

24 Jun, 2022 14:42 1000 Marime text
 Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Foto: facebook
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a inițiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuţiei financiare restante a României pentru perioada 2019-2022  la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
 
Potrivit unui comunicat al Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin acest proiect MCID vizează deblocarea plății contribuției restante a României la fondul de cercetare spațială a ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei. România este singurul stat membru care înregistrează datorii la ESA, restanțe acumulate în perioada 2017-2019.
 
Prin aprobarea acestui proiect se va reobține dreptul de vot al României în Consiliul ESA, accesul celor peste 200 de firme românești la finanțările ESA și participarea deplină a țării în toate proiectele spațiale europene, inclusiv în cele strategice, cu atât mai importante în context regional.
 

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja: “România trebuie să își respecte angajamentele. Avem o tradiție în participarea la proiecte aerospațiale de anvergură, prin specialiștii noștri de prim rang, apreciați și respectați la nivel mondial. România reprezintă un pilon de bază al proiectului spațial european și este dornică și pregătită să contribuie în continuare prin toate mințile sale luminate la cele mai importante proiecte ESA.”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii