Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul Arhiepiscopului Tomisului, cu ocazia Sfinților Mucenici și comemorării luptătorilor anticomuniști din România

ro

09 Mar, 2024 14:59 643 Marime text
În ziua de 9 martie, credincioșii ortodocși celebrează Sărbătoarea religioasă a sfinților 40 de Mucenici, ocazie cu profundă semnificație spirituală și istorică.

Acești mucenici au răbdat cu încredere și curaj, suferind înghețul și privațiunile, dar neclintindu-se în credința lor. Cu toate că unul dintre ei a cedat sub povara chinurilor, a fost înlocuit de unul care privea la această răbdare, exemplificând astfel neînfricarea și solidaritatea în fața încercărilor.

În mesajul său, IPS Teodosie a subliniat importanța mărturisirii credinței și a jertfei pentru Dumnezeu, inspirându-se din exemplul celor 40 de Mucenici. De asemenea, IPS Teodosie a adus un omagiu eroilor și martirilor care au suferit în temnițele comuniste, menționând sacrificiul lor în apărarea credinței, a neamului și a țării.


Iată mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu ocazia Zilei de pomenire a Sfinților Patruzeci de Mucenici și de comemorare a luptătorilor anticomuniști din România: 

Ziua de 9 martie marchează Sărbătoarea religioasă a sfinților 40 de Mucenici. 

Aceștia au răbdat fiind și gheața a cuprins trupurile lor, dar nu s-au oprit ci s-au rugat și au răbdat până la capăt. Sigur unul dintre ei n-a mai putut, a fost înlocuit de cel care privea la această răbdare și s-a completat în locul aceluia, unul dintre paznici.

Ei ne arată că răbdarea nu are capăt și s-au înconunat cu cununi sfinte de viață veșnică.

Ei sunt pentru noi o pildă că nu trebuie să ne oprim din râvna noastră pentru a mărturisi credința în Dumnezeu și pentru a lupta să ținem această credință vie curată și plină de jertfă.

Tot astăzi, noi facem cinstirea eroilor noștri martiri din temnițele comuniste. Multă jertfă au depus acești eroi, acești martiri.



Ei sunt eroi pentru că nu s-au lepădat de crezul lor, nu au lepădat iubirea de neam, de țară și dimpotrivă, acolo au avut ocazia să mărturisească pe Hristos.

Eroii cuprind toate categoriile de oameni de diferite stări. De asemenea sunt preoți, sunt călugări sunt oameni simpli, sunt femei, sunt cu adevărat oameni care trăind cu Hristos în sufletele lor. 

S-au dus cu el în temniță și au trăit cu Hristos și l-au mărturisit acolo și iată ei sunt ofranda neamului nostru, de aceea îi pomenim cu mare evlavie și cu multă recunoștință în această zi a sfinților 40 de Mucenici și iată, biserica noastră îi cinstește în mod deosebit

Rugăm pe eroii noștri care au ajuns cu sufletele lor la ceruri, cărora le aducem cinstire, să se roage și pentru noi să urmăm credința, dragostea și jertfa, iubirea de biserică, de neam și de țară, să fim și noi următorii acestora pentru că ei ne-au deschis calea spre mărturisirea credinței spre răbdare și spre suferință care aduc lumină spre viața cea veșnică de care să avem cu toții parte.

Amin- se arată în mesajul lui IPS Teodosie. 


Citește și:

Superstiții legate de ziua Sfinților Mucenici. Ce spun tradițiile populare despre vreme
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii