Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare, obisnuit sa frece puntea

ro

27 May, 2008 00:00 2195 Marime text
Atasamente: 1211811318.pdf
1211811317.jpg

Atmosfera dezolanta a Portului Constanta a fost sparta, pentru cateva ceasuri, de forfota pregatirilor pentru imbarcarea viitorilor ofiteri si maistri pe nava-scoala "Mircea"

O data pe an, cand tinerii de la Academia Navala Mircea cel Batran si Scoala Militara de Maistri a Fortelor Navale Amiral Ion Murgescu pleaca in voiajul initiatic, portul prinde viata. In contrast cu trenurile de marfa inerte, utilaje ruginite si invechite de vreme si cladiri in culori gri, intra albul imaculat al uniformelor. In sunetul fanfarei, studentii urca pe puntea navei ce-i va ajuta sa deprinda tainele navigatiei si sa-si vada visul de a strabate mile intregi implinit. An de an, se repeta acelasi moment emotionant si, de fiecare data, capata o intensitate sporita. Alaturi de rudele stranse sa le dea ultimul salut viitorilor maistri, s-au aflat si personalitati constantene. Nelipsit la nicio astfel de manifestare, primarul Radu Mazare s-a afisat purtand o tinuta in ton cu uniforma marinareasca. A venit intr-un suflet, a salutat in graba si a urcat, alaturi de ceilalti oficiali si studenti, la bordul navei. Cuprins de nostalgie, si-a exprimat dorinta de a fi in locul unuia dintre cadetii care au oportunitatea de a experimenta si a descoperi trairi unice pe mare. Iar destainuirile edilului nu au avut finalitate aici. Emotionat, si-a amintit de momentele cand, alaturi de ceilalti colegi, obisnuia sa frece puntea Bricului Mircea.

Dornici sa descopere Europa

Viitorii ofiteri si maistri militari de marina de la Academia Navala Mircea cel Batran si Scoala Militara de Maistri a Fortelor Navale Amiral Ion Murgescu s-au imbarcat pe nava scoala "Mircea", pentru a se initia, in conditii reale, in tainele navigatiei. In rastimp de 115 zile, pana in toamna, cei 35 de studenti din anul II, dintre care trei fete, si 47 de elevi de la Scoala de Maistri, dintre care patru fete, vor naviga in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, dar si in Marea Nordului si Marea Baltica. Timp de 73 de zile, cadetii vor fi efectiv pe mare, iar 42 de zile vor stationa in porturi, un prilej deosebit de a descoperi Europa. "Mircea" va face escala in zece porturi din noua tari europene: Cagliari, Malaga, Rouen, Brest, Rotterdam, Copenhaga, Rostock, Plymouth, Lisabona si Valletta. Cu acest prilej, "Mircea" va reprezenta Fortele Navale Romane la mai multe festivaluri nautice internationale, inclusiv la sarbatorirea semicentenarului navei-scoala surori "Gorch Fock", apartinand Marinei Militare Germane. "Este un mars de instructie extrem de complex si de solicitant. Vom vizita zece porturi din noua tari diferite. Am executat cateva antrenamente de pregatire", a spus comandantul navei, Gabriel Moise. "In vederea familiarizarii cu tehnica de la bordul navei, cu terminologia si cu conditiile deosebite, s-a desfasurat un amplu program de pregatire marinareasca, ce viza cresterea capacitatii de efort fizic si psihic, precum si cunoasterea limbii straine", a specificat Raluca Traian, eleva la Scoala de Maistri.

Fetele nu se tem

Pentru studentii de la Academia Mircea cel Batran, dar si pentru elevii de la Scoala de Maistri, marsul de instructie este un prilej deosebit de a pune in practica ceea ce au studiat. "Sunt foarte multe de invatamant. Voiajul acesta este bine primit. Acolo punem in practica tot ceea ce am invatat in doi ani de zile la Academie", a declarat cu incredere una dintre cele sapte fete prezente la bord. Fetele au incercat sa-si tina in frau emotiile si au promis ca vor fi la inaltimea asteptarilor. "Sper ca noi, fetele, sa dovedim ca suntem la fel de capabile si actionam precum baietii", a spus Raluca Traian. An de an, rectorul Universitatii Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupina este prezent la impresionantul moment al plecarii Bricului Mircea. "Este un moment extraordinar, care se repeta anual. El inseamna inceputul perfectionarii pe mare al tinerilor studenti de la Academia Navala Mircea cel Batran. Le doresc, din partea mea si a Universitatii Ovidius, succes, sanatate si sa revina cu bine", a spus rectorul Universitatii.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor} {autor} Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii