Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marina Militara lucreaza numai cu profesionisti

ro

12 Aug, 2004 00:00 1334 Marime text

Din acest an s-a renuntat la militarii in termen * Obiectivul fundamental al SMFN il constituie crearea unei baze navale echilibrate si usor dislocabila

Fortele Navale Romane vor introduce, din 2007, conceptul de forta navala "multirol", care presupune incadrarea cu personal, instruirea si dotarea acesteia astfel incat sa poata indeplini atat mai multe tipuri de misiuni clasice, cat si noile misiuni ce le revin in actualul context de securitate. Seful Statului Major al Fortelor Navale (SMFN), contraamiralul Gheorghe Marin, a declarat ca din acest an s-a trecut la profesionalizarea completa a personalului acestei categorii de forte, renuntandu-se la militarii in termen, angajandu-se doar militari cu contract. Contraamiralul Marin a precizat ca obiectul fundamental al SMFN, pe termen mediu si lung, este crearea unei forte navale echilibrate, rapid dislocabila si cu sustinere logistica proprie in teatrele de operatiuni. Vor fi alocate cu prioritate resursele pentru navele si echipajele ce actioneaza in misiuni NATO, cu suport logistic pentru zonele unde nu exista un sprijin al natiunii gazda, a precizat el. Seful SMFN a mai vorbit despre reconsiderarea bazinului Marii Negre ca spatiu geostrategic important la granita de est a NATO si despre misiunile corespunzatoare noilor riscuri si amenintari neconventionale. Reforma Marinei Militare a fost accelerata in anul 2000, a fost mutat sediul Statului Major al Fortelor Navale de la Constanta la Bucuresti, au fost reorganizate, transformate, resubordonate sau desfiintate unitati militare si redimensionate structurile de comanda, a aratat Gheorghe Marin. De asemenea, s-a renuntat la capabilitatile vechi, "expirate", care nu mai faceau fata noilor misiuni si erau prea greu de intretinut. Este important sa creasca gradul de interoperabilitate cu fortele terestre si aeriene romane, ca si cu fortele navale din statele membre NATO. Este la fel de importanta cooperarea cu autoritatile portuare si cu Politia de Frontiera pentru combaterea traficului ilegal de droguri si arme si cu autoritatile locale pentru actiunile umanitare si combaterea terorismului, a subliniat contraamiralul Gheorghe Marin.

Fortele Navale vor face noi achizitii

Oficialul SMFN a mai spus ca sistemul de invatamant si instruire a fost inovat si se urmareste gasirea unui raport optim intre costuri si performanta. In viitor, vor fi externalizate serviciile, in parteneriat cu societati comerciale romanesti si cu contractori de servicii externi, atat in porturi, cat si in teatrele de operatiuni. In ceea ce priveste programul de achizitii si modernizari, contraamiralul Marin s-a referit la intrarea in dotarea Fortelor Navale a celor doua fregate britanice de tip 22 (2004-2005), dotarea fregatelor cu elicoptere ambarcate, inlocuirea actualelor corvete cu nave de acelasi tip moderne, multirol, inlocuirea navelor dragoare cu nave vanatoare de mine, dotarea cu o nava logistica pentru sprijinul fregatelor in misiuni, asigurarea capacitatii de transport strategic, completarea echipamentelor specifice scafandrilor de lupta si infanteriei marine, modernizarea echipamentelor de comunicatii si realizarea sistemului de supraveghere a litoralului impreuna cu institutii ale altor ministere. Loctiitorul comandantului Flotilei Fluviale, comandor Gheorghe Dragomir, a vorbit despre restructurarea flotilei, din 1998 ajungandu-se in prezent la un comandament de flotila, doua unitati de nave si doua subunitati logistice si de transmisiuni. Acestea executa misiuni de management al spatiului fluvial al Romaniei, securitate si protectie a unor obiective strategice, prevenirea si inlaturarea efectelor dezastrelor naturale, combaterea activitatilor ilegale de poluare sau trafic de droguri si arme. Reprezentanti ai conducerii MApN, Statului Major General, Statului Major al Fortelor Navale, Aeriene si Terestre au participat, ieri, la Cercul Militar, la un simpozion organizat cu ocazia Zilei Marinei Romane, care se va sarbatori, ca in fiecare an, in orasele-port la Marea Neagra si la Dunare, in 15 august.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii