Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:42 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea dilemă a verii Grătar pe cărbuni vs grătar pe gaz!

ro

06 Jun, 2022 11:57 1957 Marime text

Vara este aici iar sezonul grătarelor face ca piața dispozitivelor de gătit în aer liber să explodeze de oferte și solutii mai diversificate ca oricând. Astfel, pe lângă clasicul grătar pe cărbuni, oferta propune și o serie mai puțin cunoscută de grătare pe gaz, grătare electrice sau chiar și modele pe peleți sau cu vatra de foc pe lemne de tip pit fire. În acest sens, prietenii noștri de la Pefoc, sunt cei mai în măsură să ne ofere răspunsurile pe care le căutăm.
 
Îndrăgita firmă 100% românească, care a început de la un singur șemineu construit cu pasiune, a ajuns între timp să comercializeze și renumita gamă de grătare sibiu. Cu peste 20 de ani de tradiție și experiență vastă în comercializarea și montajul profesional al unui întreg univers de soluții termice neconvenționale, meșterii Pefoc ne vor ajuta să rezolvam marea dilemă a verii: grătar pe cărbuni  vs  grătar pe gaz?
 
APRINDEREA
În primul rând, comoditatea este adesea unul dintre cele mai importante motive pentru a alege un grătar pe gaz. Nu trebuie să-l umpli cu cărbune. Pornești alimentarea cu gaz, apeși butonul de aprindere, iar după 12 - 15 minute grătarul tău este gata de utilizare. Cu alte cuvinte, grătarul pe gaz îți permite să începi rapid gătitul, fără prea mult efort.
 
Cu toate acestea, există și soluții pe cărbuni care se ridică la pretențiile unui grătar pe gaz. De exemplu, la un grătar Big Green Egg cu ceramică de tip kamado, deschizi complet ușile de reglaj ale aerului, adaugi niște startere pe cărbuni, închizi capacul iar după 10-15 minute, ai un grătar pe cărbune gata încălzit. Trebuie menționat că, Big Green Egg, nu este orice fel de grătar pe cărbuni. Acesta se folosește de o tehnică inspirată încă din antichitate, combinată cu tehnologia modernă și proprietățile termice extraordinare ale învelișului ceramic.
 
CONTROLUL TEMPERATURII
BBQ-urile pe gaz îți permit să controlezi temperatura prin reglarea arzătoarelor de gaz. Temperatura va crește și va scădea relativ repede. Acest lucru va face ușoară gătirea preparatelor la diferite temperaturi. În schimb, la varianta pe cărbune, reglajul durează puțin mai mult, bazându-se în principiu, pe controlarea fluxului de aer. Cu cât ușile de tiraj sunt mai deschise, cu atât mai mult oxigen intră în grătar influențând astfel, creșterea sau scăderea temperaturii.
 
GĂTITUL PE CĂRBUNI
Dacă alegi un model pe cărbuni, trebuie să decizi dacă dorești un grătar cărbuni din oțel (clasic) sau un kamado (cuptor ceramic). Ambele tipuri sunt potrivite pentru toate tehnicile de gătire. Dar nu orice grătar pe cărbune din oțel este potrivit pentru ședințe lungi sau pentru gătitul lent.
 
Uneori, trebuie să adăugi cărbune, iar temperatura poate fluctua. Aceasta depinde de calitatea oțelului. Ceramica unui kamado are avantajul proprietăților izolatoare care ajută decisiv la o conservare superioară a căldurii. În acest fel, utilizezi mai puțin cărbune, iar temperatura de afară nu influențează temperatura din grătarul tău - poți continua grătarul, chiar și pe ploaie sau ninsoare.
 
Așadar, pentru alegerea grătarului potrivit pentru tine, dar și pentru acces la gama completă de produse și accesorii din universul termic, precum: șeminee pe lemne sau electrice; sobe rustice sau moderne; coșuri de fum profesionale; mortare sau adezivi speciali, îți recomandăm cu cea mai mare căldură, o vizită în magazinul on-line www.pefoc.ro! Transportul este gratuit pentru produsele voluminoase, iar clienții se bucură și de o garanție a calității de până la 10 ani, în funcție de produsul selectat!

Sursa foto: pexels.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii