Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:53 21 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE face precizări cu privire la situația navigatorului român reținut în Cipru. Unde este și care este starea lui

ro

05 Aug, 2021 06:10 731 Marime text
  • În continuarea informațiilor puse la dispoziția publicului de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la situația navigatorului român reținut pe teritoriul Republicii Cipru (http://www.mae.ro/node/56351), MAE face următoarele precizări:

În dimineața zilei de 4 august 2021, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe cetățeanul român la sediul secției de poliție unde se află acesta.

În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetățeanul român a precizat că a fost reținut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanței de judecată, care a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru.

Decizia instanței nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislația cipriotă.

Pe parcursul anchetei și al înfățișării în instanță, cetățeanul român a beneficiat de prezența unui traducător și a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu.

Reprezentantul misiunii diplomatice române a facilitat, cu ocazia vizitei efectuate, contactul telefonic al cetățeanului român cu familia, cu armatorul și conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România și a pus la dispoziție datele de contact ale unor avocați locali specializați, asigurându-l pe cetățeanul român de întreg sprijinul misiunii României, în limita competențelor legale.

MAE reamintește faptul că Ambasada României la Nicosia a fost sesizată cu privire la reținerea acestui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Republica Cipru, în cursul zilei de 3 august, după ce instanța s-a pronunțat în acest caz.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, imediat după sesizare, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru clarificarea situației, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz și pentru a lua legătura în mod direct cu cetățeanul român, ceea ce s-a și realizat în aceeași zi.

Potrivit datelor obținute de ambasadă, cetățeanul român a fost reținut în baza unei înregistrări/notificări preexistente pe numele său în evidențele autorităților cipriote.


MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin în continuare legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară, în limitele competențelor legale.
 
Mai citeste si 

Comandant român de navă reținut în Cipru. Care ar fi motivele. Reacția SLN


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii