Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE anunță ridicarea nivelului de alertă pentru Belarus „Evitați călătoriile neesențiale”

ro

08 Mar, 2022 19:42 1065 Marime text
Belarus, imagine cu rol ilustrativ, Sursa: Pexels
În contextul deteriorării situației de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală rusă împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, și ținând cont de evoluţiile în planul situației regionale umanitare și de securitate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră).


Totodată, MAE recomandă cetățenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina. 


De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Minsk:  +375291060090, transmite MAE. 


Atenționăm că în Republica Belarus accesul la rețeaua Internet poate fi întrerupt, limitat sau blocat, ceea ce face dificilă evaluarea condițiilor din anumite regiuni ale țării și/sau trimiterea de mesaje. De asemenea, pot exista perturbări ale serviciilor de transport public, limitări ale circulației rutiere și / sau închiderea unor străzi și zone publice, a mai precizat Ministerul Afacerilor Interne.

 

Contactarea autorităţilor române

 

Cetăţenii români care se află sau tranzitează Republica Belarus pot solicita asistență consulară la Ambasada României la Minsk. MAE recomandă cetățenilor români care se află pe teritoriul acestei țări să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro,  disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil la adresa web:


Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele care pot decurge în urma unei situaţii de criză consulară în care sunt implicaţi pe durata unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale reprezentanților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră, în situații speciale de urgență, sunt limitate.

Cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

 Alte recomandări

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți să întreprindă următoarele acțiuni:
  •  Să evite adunările publice;
  •  Să ia toate măsurile posibile pentru asigurarea securității individuale;
  • Să monitorizeze mass-media locală pentru a fi la curent cu situația generală;
  • Să evite circulația pe timp de noapte;
  • Să dețină permanent asupra lor documentele de identitate și călătorie, inclusiv viza sau permisul de ședere în Republica Belarus. 

 Sursa: Pexels 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii