Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucian Băluţ şi-a dat demisia! Se destramă Consiliul de Administraţie al CN APMC

ro

27 Jan, 2016 00:00 5536 Marime text

 
Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA este, sau, mai bine zis, a fost compus din: Lucian Băluţ - preşedinte, Viorel Ion Olea - membru provizoriu şi vicepreşedinte, Valeriu Nicolae Ionescu - membru şi director general al companiei, Adrian Cighi - membru, Flavia Cristina Teodosiu - membru, Marcela Mariana Frigioiu - membru şi Tudor Baltă - membru provizoriu.
 
În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, convocată ieri, s-a luat în discuţie demisia preşedintelui Lucian Băluţ. Tudor Baltă îşi anunţase demisia din luna noiembrie anul trecut, iar vicepreşedintele Viorel Ion Olea, demisionar şi el, nu a mai participat la şedinţe din luna septembrie 2015, din cauza unor probleme de sănătate. În situaţia de faţă, Consiliul de Administraţie a rămas cu doar patru membri.
 
În OUG 109/2011, la articolul 28, se specifică: „În cazul societăţilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administraţie este format din 5 - 9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experienţă în activitatea de administrare/management a/al unor întreprinderi publice profitabile sau a/al unor societăţilor comerciale profitabile din domeniul de activitate al întreprinderii publice. Cel puţin unul dintre membrii consiliului de administraţie trebuie să aibă studii economice şi experienţă în domeniul economic, contabilitate, audit sau financiar de cel puţin cinci ani. Nu pot fi selectaţi mai mult de doi membri din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare ori din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice“. În concluzie, minimul legal al Consiliului de Administraţie al CN APMC SA este de cinci membri.


 
De asemenea, cităm din articolul 18, alin. 2 din Actul Constitutiv al CN APMC: „În caz de vacanţă a unuia sau a mai multor posturi de administrator, consiliul de administraţie - deliberând în prezenţa a două treimi din numărul membrilor consiliului şi cu majoritatea membrilor prezenţi - procedează la numirea unor administratori provizorii, până la întrunirea adunării generale ordinare a acţionarilor. În situaţia în care vacanţa mai multor posturi de administrator determină scăderea numărului administratorilor sub minimul legal, administratorii rămaşi convoacă de îndată adunarea generală ordinară a acţionarilor, pentru a completa numărul de membri ai consiliului de administraţie“.
 
În prezent, în CA au mai rămas Valeriu Nicolae Ionescu, membru şi director general al companiei, Adrian Cighi, membru, Flavia Cristina Teodosiu, membru, şi Marcela Mariana Frigioiu. În altă ordine de idei, trebuie adăugat faptul că lui Adrian Cighi şi Marcelei Frigioiu le sunt contestate în instanţă calităţile de membri ai Consiliului de Administraţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Willy 27 Jan, 2016 05:58 Cei rămași nu au calitatile necesare pentru a face parte din CA-ul CN. APMC in conformitate cu legislația in vigoare.