Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locțiitorul şefului Gărzii Naţionale a SUA, în vizită oficială în România

ro

04 May, 2023 08:25 923 Marime text
Sursa foto: Facebook/Daniel PetrescuȘeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit miercuri, 3 mai, cu locțiitorul șefului Biroului Gărzii Naționale a SUA (National Guard Bureau/Department of Defense), generalul-locotenent Marc H. Sasseville. Întrevederea a avut loc în contextul marcării, în 2023, a trei decenii de cooperare militară în cadrul Programului de Parteneriat Statal dintre Armata României și Garda Națională a statului Alabama.
           
Potrivit unui comunicat al MApN, agenda de lucru s-a axat pe analiza situației regionale de securitate și măsurile aliate de consolidare a posturii de descurajare și apărare, respectiv pe activitățile pe linia instruirii bilaterale și evaluarea proiectelor de infrastructură pentru instruire.
           

„Programul de Parteneriat Statal a reprezentat o platformă pentru dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și americani. Oficialii au identificat modalități de amplificare a relațiilor prin creșterea în consistență a structurilor și capabilităților participante la pregătirea comună.
           
Cooperarea de lungă durată a Armatei României cu Garda Națională Alabama constituie unul din instrumentele din domeniul militar ale parteneriatului strategic româno-american. În context, generalul Daniel Petrescu a declarat că „soliditatea cooperării cu militarii americani reprezintă un interes național la a cărui realizare Armata României contribuie inclusiv prin creșterea colaborării cu Garda Națională a statului Alabama” - au mai precizta reprezentanții MApN.


Programul de Parteneriat Statal al SUA a început în urmă cu 30 de ani, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, funcționează 100 de parteneriate între națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale a SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii