Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO & TEXT Medalia Fregata „Regele Ferdinand”, lansată la Muzeul Marinei Române Constanța

ro

02 Oct, 2020 11:04 2981 Marime text
  • Forțele Navale Române cu Monetaria Statului, la Muzeul Național al Marinei Române, lansează, în aceste momente, medalia aniversară „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I - Întregitorul / Fregata”!

UPDATE 8

Mihai Panait, al treilea comandant, ia cuvântul. El a fost lăsat la final pentru că a avut cele mai multe evenimente cu nava.

UPDATE 7


Al cincilea comandant, Marian Ioan, a luat cuvântul.

UPDATE 6

Marian Săvulescu a luat cuvântul. Este al doilea comandant al Fregatei din istorie. Marinică Mustățea e al patrulea comandant, iar Sorin Learschi este primul comandant. Al treilea comandant, Mihai Panait, va vorbi la final. Al șaselea comandant este George Victor Durea.

UPDATE 5

Cristina Lungu, din partea Monetăriei, a luat cuvântul. Alături este și Ionuț Ciobănescu, creatorul medaliei. Creatorul a spus că tema principală este trecerea timpului și continuitatea momentului istoric. Exista două tipuri de medalii  - de argint și cobalt.

UPDATE 4

 A fost invitat Marius Rohart, directorul muzeului a luat cuvântul.

Regelui Ferdinand i s-au atribuit mai multe etichete - Cel loial, unificatorul. A fost loial poporului care l-a adoptat. A fost pe deplin demonstrată în Primul Război Mondial. Când a fost constrâns și când a trebuit să intrăm în razboi și a ales să intre de partea Antantei. Deci impotriva țării sale natale. Întregitorul pentru că sub sceptrul sau a fost înfăptuită Marea Unire. Regele Ferdinand a înțeles importanța marinei bine dotată. Aș menționa distrugătoarele de tip M și de tip F",  spune directorul Rohart.


A trecut în revistă istoria distrugătorului "Regelui Ferdinand". De remarcat este că, distrugătorul Regele Ferdinand a suferit două atacuri, soldate cu morți și răniți.  La 5 septembrie 1944, distrugătoarele au fost puse la dispoziție armatei sovietice. Au fost returnate în 1951. În 1959, distrugătoarele au fost casate și scoase din serviciu.

UPDATE 3


Col. Corneliu Pavel - Pentru a fi respectate măsurile de prevenire și răspândire a noului coronavirus, aceasta activitate se va limita la 20 minute.

Directorul Muzeului va lua cuvântul, apoi reprezentantul Monetariei Statului va prezenta medalia. La final, cei șase comandanți vor lua cuvântul .

UPDATE 2

Directorul muzeului a invitat lumea să asculte imnul național.

UPDATE 1

Colonel Corneliu Pavel va lua cuvântul primul și va face o introducere a evenimentului și a vorbitorilor care vor urma.


Evenimentul are loc la Muzeul Național al Marinei Române, unde se află foștii comandanți ai fregatei „Regele Ferdinand”, actualul comandant și conducerea Flotei.

Astfel, două aniversări deosebite vor fi marcate în cartea de istorie a neamului românesc, prin consemnarea acestora pe fațetele unei medalii aniversare, realizate de Monetaria Statului.

Filele din trecutul României, aduse în atenția publicului, sunt reprezentate de împlinirea a 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea ilustrului monarh, distrugătorul „Regele Ferdinand”, tradiție continuată astăzi de fregata „Regele Ferdinand”.  

Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului vineri, 2 octombrie, orele 10.30-16.00, sâmbătă, 3 octombrie, orele 09.30-16.00, și duminică, 4 octombrie, orele 09.30-13.00.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii