Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Academia Navală "Mircea cel Bătrân" aniversează 150 de ani de învățământ de marină românesc (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

17 Nov, 2022 10:02 2000 Marime text
Aniversare Academia Navală Mircea cel BătrânAstăzi, 17 noiembrie, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanța aniversează împlinirea a 150 de ani de învățământ românesc de marină. 

Începând cu ora 10:00 are o loc o serie de activități pentru marcarea evenimentului. 

"În deschidere, va avea loc ceremonia militară la care vor participa reprezentanți ai eșaloanelor superioare, ai administrației publice locale, comandanți de unități și mari unități, alături de personal și studenți ai Academiei Navale. Cu acest prilej, va avea loc și decorarea Drapelului de Luptă al unității, moment solemn care va încheia prima parte a activității", se arată în comunicatul emis de instituția de învățământ. 

O altă activitate este dezvelirea plăcii aniversare care marchează cei 150 de ani de învățământ românesc de marină. Apoi, are loc un tur al bazei militare a Academiei. 

UPDATE: 1

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al României. La eveniment este prezent șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu. 

Acesta este întâmpinat de comandantul Academiei Navale Române, Comandor Conf.univ.Dr.ing. Toma Alecu. 

Generalul Daniel Petrescu execută marșul militar în fața cadeților de la Academie. 

În continuare are loc ceremonia ridicării pavilionului național. 

UPDATE: 2

Fanfara și cadeții intonează imnul național. 

La evenimentul aniversar de la Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța a ajuns și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie care va susține împreună cu un sobor de preoți ceremonialul religios. 

A sosit și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. 

UPDATE: 3

„Un jubileu la 150 de ani este o sărbătoare deosebită. Dascăli, studenți să vă bucurați de ea!“ - a precizat ÎPS Teodosie. 

„Bun venit la ceremonia organizată pentru marcarea celor 150 de ani de învățământ de marină. Marcăm un veac și jumătate de când școala s-a angajat în formarea marinarilor. Academia este in prezent locul unde performanța este un profil ereditar pentru toti studenții. Este locul unde modernul și tradiționalul, vechiul și noul sunt complementare. Academia are o cifră de școlarizare de 1.600 de studenți. Cea mai importantă componentă a drumului spre performanță este factorul uman. 150 de ani reprezintă o evoluție a școlii de marină“ - a precizat comandantul Academiei Navale Române, Comandor Conf.univ.Dr.ing. Toma Alecu. 

Octavian Schen, director general Monetăria Statului a precizat că sunt omagiați toți cei care au trudit la existența școlii. 

„Felicităm cadrele didactice pentru formarea elitelor, dar și pe studenți“ - a mai precizat Octavian Schen, director general Monetăria Statului. 

UPDATE: 4

Octavian Schen, director general Monetăria Statului oferă un exemplar al medaliei aniversare șefului Statului Major General al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait și comandantului Academiei Navale Române, Comandor Conf.univ.Dr.ing. Toma Alecu. 

Șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu oferă emblema Armatei Române comandantului Academiei Navale Române, Comandor Conf.univ.Dr.ing. Toma Alecu. 

UPDATE 5

Comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, general-maior Adrian BRÎNZĂ oferă emblema comunicațiilor și informaticii mai multor cadre din structura școlii. 

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait oferă emblema forțelor navale mai multor cadre din structura școlii. 

Rectorul Academiei, Comandor Conf.univ.Dr.ing. Toma Alecu înmânează placheta aniversară șefului Statului Major General al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu, Șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, Arhiepiscopului Tomisului IPS Teodosie și comandorului dr. Titi-Iulian Agafiţei, reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale la Ministerul Educaţiei Naţionale. 

De asemenea, mai multe cadre în rezervă primesc plachetele, iar comandantul Academiei oferă medalii mai multor studenți. 

În continuare are loc decorarea Drapelului de Luptă al Academiei navale Mircea cel Bătrân Constanța. 

Comandorul dr. Titi-Iulian Agafiţei, reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale la Ministerul Educaţiei Naţionale a precizat că în peisajul instituțiilor de învățământ superior, Academia Navală ocupă un loc de cinste, iar instituția este acreditată cu grad de încredere ridicat de ARACIS. 

„Ministerul Educației cunoaște și apreciază realizările instituției voastre. În numele ministrului Ligia Deca, vă felicit!“ - a precizat Comandorul dr. Titi-Iulian Agafiţei, reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale la Ministerul Educaţiei Naţionale. 


Daniel Șerban citește Ordinul privind învățământul de marină. 

„Educația este cea mai importantă și sigură investiție pentru o societate puternică. Se împlinesc 150 de ani de când Academia formează tineri cu dragoste de mare, de uniformă și de țară“ - a precizat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. 

„Sărbătorirea a 150 de ani de la înființarea Școlii de Flotilă care a precedat Academia este un reper istoric. De-a lungul existenței sale, instituția s-a angajat în formarea și cultivarea spiritului marinăresc“ - a precizat Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait. 

„Este un moment deosebit pentru Forțele Navale și Armata României. Este o zi plină de emoții. Este un loc unde tinerii înțeleg sensul cuvântului camaderie. A fost dezvelită placa aniversară a celor 150 de ani de existență a Academiei“ - a precizat șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu. 


La finalul activităților a fost eliberat un stol de porumbei. 



De asemenea, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a organizat miercuri, 16 noiembrie 2022, un eveniment editorial dedicat împlinirii a 150 de ani de învățământ românesc de marină.

Potrivit reprezentanților Academiei Navale Mircea cel Bătrân, au fost lansate monografia instituției, două lucrări semnate de cadre didactice din cadrul Academiei Navale, „Arme, muniții, dispozitive și substanțe explozive” – autor cdor Alecu Toma, „The Black Sea from Paleageography to Modern Navigation” – autor Romeo Boșneagu și lucrarea „Tutorial Handbook for Using Professional Software in Modelling the Marine Pollution Dynamics. Case Study on Game and ADIOS-2 Software”, realizată de cadre didactice de la Academia Navală în parteneriat cu profesori de la instituții de învățământ partenere din Turcia și Lituania.

De asemenea, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de învățământ de marină, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a inaugurat miercuri, 16 noiembrie, cinci noi laboratoare: Laboratorul de electronică, Simulatorul Sisteme Electroenergetice Navale, Laboratorul de Meteorologie și două laboratoare multimedia de limbi străine. De asemenea, a fost inaugurat și noul complex sportiv amenajat acum la standarde moderne.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii