Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Începe construcția centralei de cogenerare pe platforma Petromidia Năvodari

ro

27 May, 2021 09:50 4593 Marime text
  • Eveniment de maximă importanță la Rompetrol Rafinare!

Fondul de Investiții în Energia Kazah-Roman începe construcția centralei de cogenerare pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane de dolari. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023.

Virgil Popescu, ministrul energiei, alături de Iskander Abdibaitov, Beimbet Shayakmetov, din partea KMG International, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, Danlyar Berlibayev, Bogdan Stănescu, Amhmet Çalık, George Niculescu, Mihai Lupu, Bogdan Hutuca, Septimiu Bourceanu, Silviu Coșa, Marian Crușoveanu participă astăzi, 27 mai, la lansarea proiectului Rompetrol Energy privind instalația centralei de cogenerare.

Centrala de cogenerare folosește gaz natural, procesat de turbine de mare capacitate, care produc energie electrica. Procesul este mult mai prietenos cu mediul, pentru ca estimam scaderi substantiale de emisii de CO2.

De asemenea, randamentul unui astfel de centrale este foarte ridicat. Poate produce aprox 80 MWh (megawați pe oră), acoperind integral necesarul de energie al rafinariei - max. 65 MWh in punctul cel mai sus. Restul merge pentru termoficarea orașului Năvodari. Daca mai avem surplus, il pompam in sistemul energetic national (SEN).

De proiect se va ocupa Calik Enerji, companie mare din Turcia care a castigat licitatia si cu care s-a semnat acordul in august 2020. Au experienta in proiecte energetice, sunt prezenti in industrie din 1998. De asemenea, cele doua turbine de gaz (cele mai importante la o astfel de centrala) ne vor fi furnizate de Siemens. Proiectul face parte din portofoliul Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR), infiintat in 2018 de KMG International și Societatea  de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

„Este o mare plăcere să ne vedem față în față. Pandemia nu s-a terminat încă", a spus în introducere Iskander Abdibaitov.

A luat cuvântul Beimbet Shayakmetov: „Deschidem lucrările de construire la centrala de cogenerare la Petromidia. Toate fricile din 2020 nu ne-au oprit să ne ducem la bun sfârșit înțelegerile cu Guvernul României. Va avea parte de cea mai bună tehnologie. Vom livra surplusul de curent generat către sursa națională. De asemenea, apa caldă în surplus va fi livrată către Năvodari."

„Sunt indicatori pozitivi în piața pe care o reprezentăm. Economia României își va reveni din efectele crizei actuale. Ceremonia de astăzi e simbolică. Avem reprezentanți prolifici din conducerea țării, avem compania KMG prezentă. Îi avem pe partenerii noștri din Turcia. Desigur, totul a fost posibil datorita KMG Rompetrol. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru suport", a adăugat Shayahkmetov.

Ludovic Orban: „Mă bucur să fiu prezent astăzi la începerea unei invesții importante de construcție a unui sistem de cogenerare. Este o investiție prin care se vor produce 80 megawati cu cele mai mari randamente și cu impact minim asupra mediului înconjurător".

A luat cuvântul Virgil Popescu: „Astăzi practic mergem mai departe și punem bazele primei unități de producție în cogenerare. 80 megawati în plus înseamnă mult. Din 2016 nu am mai început construcția unui sistem de producere a energiei în plus. 75% se va consuma intern de Petromidia. 25% va fi livrat surplusul către național.

Suntem aici în județul Constanța. În PNRR este prinsă o centrală de caldură în congenerare pentru municipiul Constanța. Este aici și primarul Constanței. Este o veste bună pentru locuitori", a spus ministrul.

Municipiul Constanța va avea o centrală nouă

„Avem la dispoziție bani europeni. Avem fonduri de modernizare de 9-10 miliarde de euro, în funcție de emisiile CO2”, a mai spus ministrul.

„Suntem mândri de proiectul nostru si de faptul ca vom investi în Romania. Vreau sa va asigur managementul si statele reprezentative ca ne vom asuma obligațiile si sint  sigur ca acest proiect va aduce beneficii către romani, catre navodareni, ca ne vom dezvolta activitatea în România. Mulțumesc pentru suport", a transmis Danlyar Berlibayev.

A luat cuvântul Bogdan Stănescu: „Munca de un an jumătate de la Ministerul energiei a făcut astăzi posibilă să vorbim de o invesțitie în zona. Înlocuim ceea ce este vechi cu lucruri noi. Mă bucur ca aceste guverne s-au uitat asupra investițiilor", a spus aceasta.

„Distinși invitați, este o mare plăcere pentru mine și delegația mea să fim într-o țară așa frumoasă. Aș dori să îmi exprim recunoștința către Ludovic Orban și către ministrul energiei. Acest proiect al Petromidia este benefic pentru toate părțile. Ne bucură de conlucrarea cu Rompetrol, o companie grandioasă. Este foarte important pentru noi să vă oferim experiență noastră pentru a termina la timp proiectul, așa cum am făcut-o și până acum cu alte proiecte. România este una dintre cele mai dinamice țări din Europa. Vă mulțumim că ne-ați ales pe noi pentru parteneriat și sperăm ca acest proiect va fi primul proiect din Romania și că vom continua colaborarea", a spus Amhmet Çalık.

Pentru respectarea cerințelor privind Euro 7, reprezentanții Rompetrol susțin că actualmente Rafinăria Petromidia se ridică la cerințele UE fiind cea mai modernă rafinarie din țară dar și din regiune.

Ceremonia de astăzi este un semnal ca lucrările de îmbunătățire au început, au adăugat reprezentanții Rompetrol.
Mai multe imagini în „Galeria foto”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii