Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:17 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral 2020 Copii folosiți pentru muncă, fără a li se respecta drepturile. Au fost sesizați procurorii

ro

03 Sep, 2020 10:34 1201 Marime text
  • Acțiunile de control s-au desfășurat și în colaborare cu  reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului  de Poliție al Județului Constanța, Serviciul Ordine publică, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul pentru Imigrări.Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța anunță finalul campniei pentru combaterea muncii la negru pe litoral. În perioada acesteia, au fost descoperiți șapte angajatori care foloseau la muncă minori, fără a respecta regimul de lucru al minorilor. În aceste cazuri, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Iată comunicatul oficia al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desfășurat, în perioada 26.06.2020 – 01.09.2020, „Campania Națională privind identificarea și combaterea  cazurilor de muncă  nedeclarată și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitate pe Litoralul Mării Negre”.

Inspectorii de muncă din cadrul  Serviciului  Control Relaţii de Munca au verificat în această perioadă un număr de 688 angajatori, au aplicat un număr de 140 sancțiuni contravenționale din care 107 amenzi  în cuantum  de 1.695.300 si  33 de avertismente.

Au fost dispuse un număr de 399 măsuri de remediere a neconformităților constatate iar pentru 7 angajatori care foloseau copii  minori, fără a respecta regimul de lucru al minorilor, a fost sesizat Parchetul de pe langă Judecătoria Constanța. Au fost depistate 79 de persoane la 48 de angajatori care foloseau  muncă nedeclarată, valoarea amenzilor pentru muncă nedeclarată fiind de 1.530.000 lei.

Acțiunile de control s-au desfășurat și în colaborare cu  reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului  de Poliție al Județului Constanța, Serviciul Ordine publică, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul pentru Imigrări.

        Alte deficiențe depistate :   


Incălcarea prevederilor legale privind munca suplimentara  și în sărbători legale;
Nerespectarea programului de lucru și neevidețierea orelor de muncă prestate de salariați. 
Neplata salariului la data negociată în contractul de muncă.
Nerespectarea termenului de transmitere a documentelor  în registrul electronic REVISAL  sau transmiterea de  date eronate.

In aceeași perioadă, inspectorii de muncă din cadrul  serviciului  securitate si sănătate în muncă, au verificat un număr de 1053 angajatori la care au aplicat 891 sancțiuni din  care 83 amenzi în cuantum de 107.000 lei și au dispus 891 măsuri de remediere a deficiențelor.

Pe lângă tematica de control specifică agenților economici care desfășoară activitați în zona litoralului, s-a verificat și  modul în care se respectă obligațiile prevăzute de Legea 55/2020, pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID -19.

Deficiențe frecvente în domeniul securității și sănătății în muncă:

Nu s-au actualizat documentele de evaluare a riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucrătorilor la noile condiții de desfășurare a activitații, în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea SARS –CoV2 ;
Nu s-a revizuit planul de prevenire si protectie , conform prevederilor legale ;
 Nu s-au afișat  regulile de conduită obligatorie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2.

Echipele de control au acționat și în controale comune cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție a Județului Constanta , verificând și unități care prestează activitate în intervalul orar 22.00- 06.00.

La nivelul instituției în intervalul 26.06- 01.09.2020 au fost aplicate amenzi în cuantum de 1.802.300  lei.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii