Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legături care i-au adus lui Mazăre un nou dosar la ANI Nicuşor Constantinescu şi afacerile cu prietenul său, Strutinsky (documente)

ro

09 Feb, 2015 00:00 5033 Marime text
Miercuri, după ce toată presa nota faptul că omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost dus la DNA şi cu puţin timp înainte ca procurorii Anticorupţie să emită comunicatul de presă în care anunţau reţinerea pentru 24 de ore a omului de afaceri, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, perceput ca apropiat al lui Strutinsky, a convocat jurnaliştii pentru a face o serie de declaraţii „edificatoare“ cu privire la situaţia prietenului său. Cu toate că, în timpul conferinţei de presă, a dat de înţeles că problemele pe care Sorin Strutinsky le întâmpină nu au legătură cu instituţia pe care o conduce, şi nici cu Primăria Constanţa condusă de Radu Mazăre, trebuie să stabilim de ce preşedintele CJC a ales să facă o serie de declaraţii publice pe marginea subiectului zilei. Nicuşor Constantinescu a stabilit de-a lungul timpului relaţii de afaceri cu vechii săi prieteni din facultate, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky. Şi mai interesant este faptul că Nicuşor Constantinescu este şi el asociat în aproximativ toate firmele la care se face referire în raportul Agenţiei Naţionale de Integritate din data de 8 decembrie 2014.
 
Puteţi citi mai multe despre acest subiect în cotidianul ZIUA de Constanţa: „ANI s-a sesizat din oficiu în lucrarea nr. 85581/A/II/17.11.2010, cu privire la faptul că Radu Ştefan Mazăre, primar al Municipiului Constanța, nu a respectat regimul juridic al conflictelor de interese“.
 
De asemenea, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă în detaliu firmele pe care Nicuşor Daniel Constantinescu le-a menţionat în declaraţia de avere cea mai recentă şi în care apare alături de vechii săi amici - Mazăre şi Strutinsky.

 Secţie de votare la referendumul anti Băsescu din 2012

Hotelul Flora este deţinut de SC Xenoti SRL, în care sunt asociaţi Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu (250 de părţi sociale), Sorin Gabriel Strutinsky (care şi administrează afacerea) şi defunctul Mihail Gheorghe Cârciog. Xenoti SRL, înfiinţată pe 6 ianuarie 1995, cu sediul în Complex Flora, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Nicuşor Constantinescu, pe defunctul Mihail Gheorghe Cârciog şi pe Radu Mazăre. Administratorul Xenoti SRL este Sorin Strutinsky. În ceea ce priveşte domeniul de activitate al firmei, în Registrul Comerţului se menţionează „hoteluri şi alte facilităţi de cazare“. Conform informaţiilor disponibile pe date-financiare.ro, anul trecut, Xenoti SRL a avut zero angajaţi şi pierderi de 981.094 de lei. Cifra de afaceri netă a fost de 7.959.208 lei. Nu mai puţin interesant, Hotelul Flora a fost chiar transformat în secţie de votare pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012.

 Conpress Group, o afacere cu tradiţie pentru prieteni vechi

 Conpress Group SRL a fost înfiinţată pe data de 17 iunie 1993. Asociaţi persoane juridice în această firmă sunt, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, defunctul Mihail Gheorghe Cârciog, Sorin Gabriel Strutinsky şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Administratorul societăţii este omul de afaceri Sorin Strutinsky, iar activitatea principală a Conpress Group SRL este „comerţul cu ridicata nespecializat“. Bogdan Laurenţiu Irimia este unic asociat şi administrator al societăţii Ialgabo & Co SRL. În locul lui Bogdan Irimia a fost numit în funcţia de administrator Alexandru Petre Răduţă, născut în 1987, la Piteşti. Asociaţi persoane fizice în ABC Press SRL sunt Sorin Gabriel Strutinsky, Paul Marius Vijloi şi Rodica Antoniu. ABC Press SRL, înfiinţată în noiembrie 1992, având ca domeniu de activitate „comerţul cu amănuntul al ziarelor şi articolelor de papetărie în magazine specializate“, apare ca asociat persoană juridică în Mediapress Investment SRL, alături de Apex Editare Difuzare Tipărire Import Export Consignaţie SRL şi de Mira Pres SRL.

 Pensiune în aria protejată Grindul Lupilor

Ideea Contrast SRL, societate înfiinţată pe 4 iulie 2001, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, care deţine 1.062 de părţi sociale, pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi pe Marius Petre Săvulescu, acesta din urmă fiind şi administratorul firmei cu sediul pe strada Dragoş Vodă nr. 10. În 2009, aceeaşi societate deschidea o pensiune numită Grindul Lupilor, în locul cu acelaşi nume. Societatea are ca domeniu de activitate „comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc“. În 2013, Ideea Contrast SRL a avut 11 salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 1.275.632 de lei. Profitul net a fost de 147.121 de lei. Obiectul de activitate al firmei nou-înfiinţate de Constantinescu, Săvulescu, Strutinsky şi Mazăre era „activităţi fotografice“.

 Constantinescu - asociat cu asociaţii unei firme ce are multe contracte la activ cu CJC


 Mai-marele CJC deţine acţiuni (138) şi în Sigma Trading SA Constanţa, firmă administrată de Mihai Mazăre. El se regăseşte şi în structura asociaţilor societăţii alături de fratele său, Radu Ştefan Mazăre, care deţine 15,33% din numărul părţilor sociale, precum şi de Sorin Gabriel Strutinsky, asociat cu 15,33% din participările în firmă. În structura asociaţilor Sigma Trading SA se mai află şi defunctul Mihail Gheorghe Cârciog şi Nicolae Moga, precum şi firma Five Holding SA, la aceasta din urmă acţionar majoritar fiind compania cipriotă SC Ditline Investments LTD. Five Holding ne conduce la unul dintre foştii apropiaţi ai primarului Mazăre. Potrivit Registrului Comerţului, acţionar persoană fizică este defunctul Gheorghe Oancea, unul dintre apropiaţii primarului Mazăre. În societate există şi o listă de acţionari pe care figurează trei persoane fizice. Administratorii societăţii sunt Gabriel Culea, Victor Fedul şi SC Anirva Manager SRL.
 
Five Holding SA are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcţii şi al echipamentelor sanitare. Societatea Five Holding este proprietarul magazinului Brick. Conform Registrului Comerţului, Five Holding mai este implicată şi în Mobitom, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest, o parte dintre aceste firme câştigând numeroase contracte cu instituţia condusă de şeful CJC.
 

 
Interesant este faptul că Sigma Trading SA a fost asociată în Thomas Cook Services and Distribution, actualmente aflată în faliment. Şi senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre şi fratele său, Mihai, sunt acţionari în această firmă. Thomas Cook a fost firma pe care a funcţionat tipografia unde se tipărea cotidianul Telegraf, controlat de firmele Telegraf Advertising şi Conpress Advertising.

 Interese în firma asociată în Soti Cable Neptun

 Nu mai puţin interesant, la Consiliul Judeţean Constanţa, Soti Cable Neptun şi-a adjudecat, de asemenea, mai multe contracte de publicitate, pe care cotidianul ZIUA de Constanţa le-a semnalat de fiecare dată şi care pot fi consultate la secţiunea „Documente”. În ceea ce privește firma Soti Cable Neptun, care a câștigat licitația, aceasta figurează în prezent la Registrul Comerțului ca fiind înființată în anul 1992, cu doi asociați persoane juridice, respectiv SC Conpress Holding SRL și SC Ring Star SRL, și trei asociați persoane fizice, respectiv Sorin Gabriel Strutinsky, Valeriu Mereuță și Mihail Gheorghe Cârciog. La sfârșitul anului 2013, societatea declarase o cifră de afaceri de 10.963.050 de lei, profit 0 și 165 de salariați. Cine este însă asociatul persoană juridică SC Conpress Holding SRL? Potrivit Registrului Comerțului, Sorin Gabriel Strutinsky este asociat în această societate cu Sanda Ciocoiu, cumătra preşedintelui suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicuşor Constantinescu, şi cu Gheorghe Mihail Cârciog.

 De la Romanian Services la Royal Services

Asociat în SC Royal Distribution Services SRL, unde are 4.500 de părţi sociale, Constantinescu apare, din nou, alături de vechii săi prieteni, Mazăre şi Strutinsky. Aşa cum arată datele din Monitorul Oficial şi cele de la Registrul Comerţului, în anul 2000, îl regăsim pe Ozghen Husein ca asociat în SC Romanian Distribution Services SRL, alături de Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinsky, Rene Ovidiu Rohan, Ştefan Popescu, Cristian Ruşescu şi Mihaela Otilia Pârvan, toţi aflându-se şi astăzi în configuraţia societăţii care, în 2005, potrivit datelor furnizate de Monitorul Oficial al României, şi-a schimbat denumirea în SC Royal Distribution Services SRL.

„Eterna“ KLD Services, controlată de Sorin Strutinsky


Indirect, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky sunt asociaţi şi în Alliance Qwest Company SA, unde şeful CJC menţiona, în declaraţia de avere completată în 2014, că deţine un pachet de 19.450 de acţiuni (7,84%). Aici, Radu Mazăre este implicat cu 7,83% dintre participaţii, iar persoana juridică KLD Services SRL, cu 7,84%. KLD Services SRL este de altfel numitorul comun în mai multe societăţi unde Mazăre şi Constantinescu sunt implicaţi, după cum veţi vedea în cele ce urmează. O altă persoană juridică implicată este Eurosantis SRL (23,57%). Persoane fizice implicate în Alliance Qwest sunt: Nelu Mirea (23,06%), George Secărea (23,8%) şi listă de acţionari persoane fizice care deţin în total 7,06% dintre acţiuni. Administratorul firmei este Septimiu-Manuel Răduca.

 Cum spuneam, KLD Services SRL este o firmă cvasipermanentă în componenţa acţionariatului sau a structurii asociative a altor companii, lucru constatat şi de inspectorii de integritate, în urmă cu câteva luni. KLD Services îi are ca asociaţi pe Gabriel Sorin Strutinsky, care deţine 396 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99%, şi pe Mihaela Elvira Gherasim Tănase, care deţine patru părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%. Înfiinţată în anul 2009, firma are sediul în municipiul Constanţa, aleea Muzicii nr. 17. Capitalul social subscris al societăţii este de 40.000 de lei, integral vărsat, fiind compus din 400 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 100 lei. Administratorul societăţii este Mihaela Elvira Gherasim Tănase. Activitatea principală a societăţii constă în „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“.

 Umbra lui Strutinsky, la KLD

O situaţie similară se regăseşte şi în cazul firmei Silk Estate SA, unde, conform aceleiaşi declaraţii de avere, Constantinescu deţine 38.305 acţiuni. Radu Mazăre este de asemenea asociat cu şeful CJC, deţinând 7,83% din numărul acţiunilor şi  acelaşi acţionar cu personalitate juridică, KLD Services SRL, firmă controlată de Sorin Strutinsky, are o cotă de participare de 7,84%. Firma a fost înregistrată în august 2013 şi are sediul social în satul Sinoie, comuna Mihai Viteazu. Capitalul social subscris este de 101.722 de lei, integral vărsat, compus din 28.103 acţiuni nominative, valoarea uneia fiind de 0,41 lei.

Şi într-o altă firmă care l-a adus pe Radu Mazăre în vizorul ANI în luna decembrie apar asociaţi cei trei vechi prieteni. Conform documentului semnat de mai-marele CJC în luna iulie 2014, Constantinescu deţine un pachet de 19.450 de acţiuni în Eurosantis Com Invest SA, Radu Mazăre - 7,83% şi aceeaşi KLD Services SRL - 7.84%. Eurosantis Com Invest SA provine, de asemenea, din divizare parţială şi a fost înregistrată pe data de 21 august 2013. Acţionari persoane juridice în firmă sunt SC KLD Services SRL (fondator) şi Eurosantis SRL (fondator). Acţionari persoane fizice sunt, aşa cum reiese din datele disponibile pe Registrul Comerţului, Radu Mazăre (fondator) şi Nicuşor Constantinescu (fondator). În firmă există, de asemenea, „asociaţi listă“. Administratorul Eurosantis Com Invest SA este Ionel Căpraru. Firma are ca domeniu de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

 Legături cu offshore-uri cipriote

Iar legăturile de afaceri nu se opresc nicicum aici. Constantinescu este acţionar şi în Comtext SA, unde are interese concretizate în 28.898 de acţiuni. Radu Mazăre are acţiuni ce reprezintă 8,3% din capitalul social, iar KLD Services - 8,3%. Firma Comtext SA a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Miron Costin nr. 18. Capitalul social subscris este de 90.010 lei, compus din 360.040 de acţiuni nominative, valoarea uneia fiind de 0,25 de lei. Asociaţii juridici sunt: Marreano Investments Limited (sediul social în Cipru, Nicosia, Akropolis), care deţine 86.800 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 24,1%, Worldwide Income Network LTD (cu sediul social în Seychelles, Victoria), care deţine 8.5670 de acţiuni, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 23,79%, şi Kld Services SRL (cu sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii nr. 17), care deţine 28.898 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 8,03%. Asociaţii persoane fizice sunt: George Secărea, cu 85.084 de acţiuni (participare la beneficii şi pierderi de 23,63%), Radu Ştefan Mazăre, cu 28.898 de acţiuni (participare la beneficii şi pierderi de 8,03%), Nicuşor Daniel Constantinescu, cu 28.898 de acţiuni (participare la beneficii şi pierderi de 8,03%). O cotă de 4,39% (15.792 de acţiuni) este deţinută şi de alţi acţionari. Administratorul societăţii este Mihail-ConsMarcu tantin, născut pe 2.02.1964, în Iaşi, al cărui mandat expiră la 10.04.2018. Firma are ca domeniu principal de activitate „comerţ cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii