Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Timiș Infracțiuni de înșelăciune, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale, de uz de fals

ro

13 Oct, 2023 12:57 818 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În data de 12 octombrie 2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de:

- un inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2  C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (79 acte materiale), infracțiunii continuate de fals informatic, faptă prev. de art. 325 din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (79 acte materiale), infracțiunii continuate de fals material în înscrisuri oficiale, faptă prev. de art. 320 alin. (1) din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (68 acte materiale),infracțiunii continuate de uz de fals, faptă prev. de art. 323 din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (68 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.;

- un inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii continuate de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2  C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (65 acte materiale), infracțiunii continuate de fals informatic, faptă prev. de art. 325 din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (65 acte materiale), infracțiunii continuate de fals material în înscrisuri oficiale, faptă prev. de art. 320 alin. (1) din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (14 acte materiale), infracțiunii continuate de uz de fals, faptă prev. de art. 323 din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (14 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.;

- un inculpat aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la înșelăciune, prev. de art. 32 alin. 1 rap. la art. 244 alin. 1 și 2  C. pen.,fals informatic, faptă prev. de art. 325 din C. pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

În fapt, s-a reținut că:

Primul inculpat, în realizarea aceleași rezoluții infracționale, în perioada 23.11.2022 - 10.01.2023, a indus în eroare o instituție financiară nebancară (IFN) prin folosirea de calități mincinoase și mijloace frauduloase, în sensul că și-a atribut identitatea altor persoane și a utilizat, în mod fraudulos, un număr de 79 cărți de identitate dintre care 11 cărți de identitate reale și 68 cărți de identitate falsificate, după care a introdus date informatice pe platforma aparținând instituției financiare nebancare, în urma cărora au rezultat date necorespunzătoare adevărului, în sensul că au fost încheiate 79 de contracte de credit pe numele persoanelor cărora le-au fost folosite datele de identificare, acesta obținând astfel în mod injust suma totală de 357.700 lei și cauzând un prejudiciu persoanei vătămate în cuantum de 357.700 lei;

Cel de-al doilea inculpat, în perioada 29.10.2022 - 03.01.2023, a indus în eroare o instituție financiară nebancară (IFN) prin folosirea de calități mincinoase și mijloace frauduloase, în sensul că și-a atribut identitatea altor persoane și a utilizat, în mod fraudulos, un număr de 65 cărți de identitate dintre care 51 cărți de identitate reale și 14 cărți de identitate falsificate, după care a introdus date informatice pe platforma aparținând instituției financiare nebancare, în urma cărora au rezultat date necorespunzătoare adevărului, în sensul că au fost încheiate 65 de contracte de credit pe numele persoanelor cărora le-au fost folosite datele de identificare, acesta obținând astfel în mod injust suma totală de 333.000 lei și cauzând un prejudiciu persoanei vătămate în cuantum de 333.000 lei;

Cel de-al treilea inculpat, în data de 07.08.2023 a încercat să a inducă în eroare o instituție financiară nebancară (IFN)  prin folosirea de calități mincinoase și mijloace frauduloase, în sensul că și-a atribut identitatea altei persoane și a utilizat, în mod fraudulos o carte de identitate reală, după care a introdus date informatice pe platforma aparținând instituției financiare nebancare, în urma cărora au rezultat date necorespunzătoare adevărului, în sensul că a solicitat încheierea unui contract de credit pe numele altei persoane, căreia i-au fost folosite datele de identificare în mod fraudulos, încercând să obțină astfel în mod injust o sumă de bani și să cauzeze o pagubă în dauna persoanei vătămate.

Față de primii doi inculpați, procurorul de caz a formulat o propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, propunere admisă în data de 12.10.2023 de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Timișoara.

Față de cel de-al treilea inculpat, în data de 12.10.2023, procurorul de caz a luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cercetările din prezentul dosar sunt efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul IPJ Timiș - Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Timișoara și a Brigăzii de Operațiuni Speciale Timișoara, sub coordonarea și supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.
 

„Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea unor măsuri preventive nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, inculpații cercetați în dosar, fiind prezumați nevinovați până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Județul Timiș: Persoană arestată preventiv pentru 30 de zile după ce a condus fără permis și a provocat un accident
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii