Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:10 25 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist din istoria României, a murit!

ro

05 Sep, 2021 10:20 4661 Marime text
  • Legendarul canoist Ivan Patzaichin, cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, a murit la 71 de ani.

„Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia”, a anunțat familia sportivului pe Facebook.

„E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi.
Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.
Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre!
Condoleanțe familiei!
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!”, a transmis Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, comuna Crişan, în judeţul Tulcea.

A fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint.

A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport în 1975 și a devenit membru al Clubului Sportiv Dinamo din București.

La data de 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă. În prezent este antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe.


Ivan și-a început cariera la Clubul Sportiv Dinamo București în luna martie 1967, unde a fost recomandat de niște consăteni ai săi. Aceștia practicau kaiac-canoe și ieșiseră campioni mondiali în urmă cu un an. Acest fapt l-a ambiționat pe Ivan să încerce și el să practice acest sport. A făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti timp de 43 de ani, 18 ani în calitate de sportiv și 25 ani ca antrenor. În 1983 a terminat Institutul de Educatie Fizica și Sport, iar in anul 2008 a susținut lucrarea de dizertație la masterul Educație fizică și managementul structurilor și activităților sportive.

A participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară: Mexico 1968, Munchen1972, Montreal 1976, Moscova 1980 si Los Angeles 1984. La cele cinci ediţii a cucerit şapte medalii: 4 de aur și 3 de argint. A câștigat o singură medalie de aur la C2-1000m la Campionatele Europene din 1969 de la Moscova, după această ediție Campionatele Europene fiind suspendate până în anul 1997.

Începând din anul 1968 este Maestru Emerit al Sportului, în 1982 este declarat Maestru Internațional al Sportului, iar din 1991 a devenit Antrenor Emerit.

În anul 1990 i s-a decernat din partea Comitetului Olimpic Internațional cea mai înaltă distincție a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deținător al acestui ordin. În anul 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de Ofițer , iar în anul 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” în clasa I .

În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”, primit prin ordinul Majestății Sale Regelui Mihai I, Șeful Casei Regale a României. În 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a olimpicului Ivan Patzaichin.
 
Astfel, în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru excepţionala carieră sportivă, pentru rezultatele remarcabile obţinute în calitate de reprezentant al României, precum şi pentru implicarea în popularizarea sportului în rândul tinerei generaţii de sportivi, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Citește și: #DobrogeaDigitalăIvan Patzaichin, fost mare canoist român, multiplu campion olimpic și mondial, mesaj de Ziua Dobrogei

Imagine cu Ivan Patzaichin şi tatăl său, în lotcăLa Mila 23, inundaţiile erau frecvente. Apa intra în case cu tot cu peşti

Ti-a placut articolul?

Comentarii