Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița „La mulți ani, pompieri români!” Ce activități vor fi în județ cu ocazia acestei zile

ro

13 Sep, 2023 08:41 834 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: ISU Iași
  • Sărbătorim la 13 septembrie Ziua Pompierilor din România, un eveniment prin care, de 175 de ani se perpetuează amintirea eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintașii noștri. 

Sărbătorim la 13 septembrie Ziua Pompierilor din România, un eveniment prin care, de 175 de ani se perpetuează amintirea eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintașii noștri. Povestea pompierilor-eroi începe la 13 septembrie 1848, pe fondul Revoluţiei Paşoptiste, când o oaste turcă pătrunde pe teritoriul românesc cu intenţia declarată de a înnăbuşi Revoluţia. Este momentul de referinţă pentru istoria pompierilor, un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor, transmite un comunicat din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița.
 
Bătălia din Dealul Spirii, săvârşită sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă dintre pompieri şi popor.
 
Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.
 
În bogata carte a tradițiilor de luptă ale pompierilor militari români s-au înscris și alte glorioase pagini:
  • pe timpul Războiului de Independență, când ostașii pompieri constituiți în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniții au contribuit la recâștigarea suveranității României;
  • în momentele de cumpană ale făuririi Statului Național Unitar Român de la 1 Decembrie 1918 când, la retragerea armatei române în Moldova, corpul pompierilor a rămas în teritoriul vremelnic ocupat de inamic, îndeplinind în grele condiții misiunea de apărare a vieții oamenilor și bunurilor împotriva incendiilor;
  • pe timpul celui de-al doilea Război mondial, companiile de pompieri au intervenit eroic pentru stingerea incendiilor declanșate de bombardamentele inamice, atât în Valea Prahovei, cât și în București sau alte localități ale țării. 

Acum, ca și atunci, pompierii sunt însuflețiți de aceleași idealuri și valori și poartă mai departe crezul lor, prin profesionalismul şi abnegaţia cu care îşi îndeplinesc misiunile.
 
Pompierii reprezintă în zilele noastre speranța de salvare pentru cei aflaţi în pericol. Au un rol esenţial în menţinerea siguranţei publice, în buna gestionare a situaţiilor de urgenţă, dar şi în protejarea mediului înconjurător, în unele cazuri chiar cu prețul vieții.
 
Frontul de lucru al pompierilor este mai mult decât o meserie, ei au o viaţă dedicată vocaţiei de a face bine, de a ajuta şi de a se pune în slujba celorlalţi.
 
La ceas aniversar, trecem în revistă întreaga noastră activitate și vă invităm să ne cunoaștem, printr-o serie de activități legate de sărbătorirea a 175 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, după cum urmează:
 
În perioada 13-14 septembrie, în intervalul orar 10.00-14.00, sediile subunităților din Slobozia, Urziceni Fetești, și Țăndărei își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenție.
 
De asemenea, participanții  vor avea ocazia să vizualizeze tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, să cunoască măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situații de urgență. 
 

„Cu acest prilej, dorim să mulțumim cetățenilor pentru încrederea acordată constant și îi asigurăm că pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Catargiu” al județului Ialomița sunt mobilizați permanent pentru a interveni în sprijinul semenilor și pentru gestionarea operativă a tuturor situațiilor de urgență.

„La Mulţi Ani!" tuturor pompierilor militari şi civili din ţară.
 
Vă urăm sănătate, fericire şi împliniri în plan personal și profesional!”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
IGSU: În ultimele 24 de ore pompierii au intervenit pentru gestionarea a peste 1.600 de situații de urgență

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii