Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:58 23 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis ziua a cincea în SUA. Întrevedere cu Rex W. Tillerson Principalele teme-securitatea și resursele energetice din regiunea Mării Negre

ro

10 Jun, 2017 04:02 1314 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut ieri,  în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Washington, D.C, o întrevedere la Departamentul de Stat al SUA cu Secretarul de Stat Rex W. Tillerson.

Întrevederea a prilejuit o discuţie aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe posibilitățile de acțiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securităţii regionale. Preşedintele României a evidenţiat, în context, faptul că una dintre priorităţile-cheie pentru politica externă a României rămâne întărirea relaţiei transatlantice, fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA.

Cei doi interlocutori au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre.

O atenţie specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice și tematicii securităţii energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre şi prin proiecte de interconectare, furnizor regional.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat evaluarea sa cu privire la situaţia de securitate pe Flancul Estic al NATO.

Cei doi înalţi oficiali au mai avut un schimb de vederi pe alte teme de interes de pe agenda internaţională.

Secretarul de stat Tillerson a mulţumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar şi ca Aliat NATO, recunoscând importanța vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

De asemenea, secretarul de stat Tillerson a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupție și în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune. Totodată, a exprimat angajamentul său pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu România.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii