Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul suedez, Tobias Billström, în marja Reuniunii NATO de la București

ro

30 Nov, 2022 16:40 1165 Marime text
Bogdan Aurescu, foto: facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, RomaniaMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 30 noiembrie 2022, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Regatului Suediei, Tobias Billström, în marja Reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, pe care ministrul român a găzduit-o la București.

Întrevederea a reprezentat o continuare a dialogului strâns pe care cei doi miniștri l-au avut în ultima perioadă pe aspecte de interes comun, atât din perspectiva agendei europene în pregătirea Președinției suedeze a Consiliului UE, al cărei mandat va debuta la 1 ianuarie 2023, precum și a obiectivelor euroatlantice, în special procesul de aderare a Suediei la NATO.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat dinamica deosebită a dialogului cu omologul suedez  de la numirea acestuia în funcție, în luna octombrie 2022, exprimând interesul pentru consolidarea acestuia. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru obiectivele viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE și pentru avansarea agendei europene într-un context european deosebit de complicat, marcat de efectele agresiunii Federației Ruse în Ucraina asupra politicilor și deciziilor europene.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la o serie de dosare de interes comun în perioada următoare.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, de asemenea, în discuții, susținerea pentru finalizarea procesului de ratificare a Protocolului vizând aderarea Suediei la NATO, evidențiind, în context, faptul că prezența ministrului suedez de externe la Reuniunea ministerială NATO de la București reprezintă deja un semnal deosebit de important privind relevanța apartenenței Suediei la comunitatea euroatlantică.
În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, ministrul Bogdan Aurescu a salutat susținerea de către Guvernul suedez a aderării României. 

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat declarațiile pozitive, din 28 noiembrie 2022,  ale lui Ardalan Shekarabi,  și membru al Parlamentului suedez din partea Partidului Social Democrat din Suedia, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.
Deschiderea exprimată de vice-președintele Comisiei de Justiție a Parlamentului suedez în numele Partidului Social Democrat Suedez este rezultatul unor eforturi politico-diplomatice  derulate de România în ultima perioadă, având la bază argumentația și concluziile formulate de experții europeni ca urmare a vizitelor voluntare derulate în țara noastră, vizite care au condus la reconfirmarea îndeplinirii de către România a criteriilor prevăzute de acquis-ul Schengen în vederea aplicării integrale a acestuia.

Astfel, poziționarea social-democraților vine inclusiv ca urmare a unui contact apropiat pe linia MAE cu parlamentarul suedez și cu aparatul de lucru al Guvernului suedez în această perioadă și ca urmare a discuției aprofundate pe care ministrul Bogdan Aurescu a avut-o pe 22 noiembrie cu parlamentarul suedez Ardalan Shekarabi, responsabil cu politica în domeniul justiției al Partidului Social Democrat din Suedia. În cadrul discuției, șeful diplomației române i-a prezentat în mod direct și detaliat toate argumentele României în favoarea aderării sale la Schengen, având în vedere contribuția țării noastre la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene și la crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii