Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevedere a ministrului Angel Tîlvăr, la Kiev, cu omologul ucrainean! Ce subiecte au fost analizate

ro

18 Oct, 2023 19:23 847 Marime text
foto: FacebookMinistrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a participat, în perioada 17-19 octombrie, la Kiev, în cadrul delegației conduse de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu, la Şedinţa Comună a Guvernelor României şi Ucrainei.

Potrivit MApN, activitatea se desfășoară la scurt timp după vizita oficială în România a președintelui Volodimir Zelenski, context în care relația bilaterală dintre cele două state a fost elevată la nivel de parteneriat strategic, prin semnarea unei Declarații Comune asociate acestuia.

Cu acest prilej, ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Pe agenda de discuţii au figurat situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, cooperarea bilaterală în diferite domenii, precum și liniile de sprijin multidimensional acordat de România partenerului ucrainean.

Au fost evocate, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Grupului de contact pentru Ucraina, inițiat și prezidat de către Statele Unite ale Americii.

„Ministrul român al apărării a reiterat solidaritatea României cu poporul ucrainean, evidențiind sprijinul acordat celor peste 6 milioane de refugiați care au intrat pe teritoriul statului român de la declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă asupra Ucrainei. A fost evidențiată, de asemenea facilitarea transportului grânelor de către România, utilitatea hub-ului umanitar de la Suceava, precum și eforturile țării noastre pe dimensiunea instruirii militarilor ucraineni sub umbrela misiunii EUMAM a Uniunii Europene. În context, a fost evidențiată și perspectiva instruirii piloţilor ucraineni, pe viitor, în cadrul Centrului de instruire F-16 care va fi operaționalizat în România, cu scopul de a pregăti piloţi români, aliați și parteneri.
Totodată, pe timpul reuniunii a fost subliniată necesitatea unității și a unui angajament susținut al comunității internaționale în sprijinul Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucție post-conflict.
Ministrul Tîlvăr l-a informat pe ministrul Umerov despre  eforturile comune ale României, Turciei și Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, menționând că această cooperare este benefică întregii regiuni, din perspectiva asigurării securității navigației civile“ - au mai precizat reprezentanții MApN.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării în ansamblu, cei doi oficiali au evaluat stadiul proiectelor comune şi au agreat intensificarea dialogului la nivelul celor două ministere ale apărării.

Citește și: 

Premierul Marcel Ciolacu„Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii