Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:19 02 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interceptări Spagă cerută în sediul RAR Constanța și asigurări că ITP-ul va fi obținut. Prima condamnare

ro

23 May, 2020 00:00 3357 Marime text
  • Banii au fost solicitați denunțătorului chiar în sediul RAR Constanța.
  • Dosarul se află la Curtea de Apel Constanța.
  • Denunțător: Dar de ce să nu treacă, am pivoții schimbați, direcția făcută.

Tribunalul Constanța a decis condamnarea unui intermediar auto la pedeapsa de doi ani închisoare pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Intermediarul auto este acuzat că, în luna august 2017, în timp ce se afla la sediul RAR Constanța, i-a solicitat denunțătorului suma de 230 de lei, promițându-i că va interveni pe lângă funcționari din cadrul instituției menționate, asupra cărora l-a asigurat că are influență. Inculpatul ar fi trebuit să-i determine pe angajații RAR să procedeze la efectuarea ITP, respectiv la omologarea instalației GPL pe care denunțătorul o amplasase pe auto proprietate personală marca Honda Civic, garantându-i rezultatul pozitiv al verificărilor chiar și în situația în care vehiculul nu ar fi corespuns normelor legale .
 
În apărarea sa, inculpatul a afirmat că martorul denunțător ar fi fost cel care i-ar fi cerut în mod expres ,,să se ducă să vorbească cu băieții,, în sensul de a face intervenții pe lângă funcționarii RAR, lucru pe care evident nu l-a făcut și care l-a deranjat, acesta fiind motivul pentru care a plecat, apreciind că, uneori, chiar tonul folosit de martor era agresiv și chiar amenințător.
 

Declarații contrazise

 
Instanța a reținut că declarațiile inculpatului sunt contrazise de celelalte mijloace de probă administrate, acestea urmând a fi înlăturate, respectiv, declarațiile martorului ce se coroborează cu procesul-verbal de redare a convorbirilor înregistrate de către martorul denunțător, conform cărora inculpatul i-a solicitat o sumă de bani, ( respectiv 230 lei) sumă cu care a fost de acord, prin scăderea din suma totală solicitată a celei pe care martorul denunțător o plătise la Casieria RAR, pentru serviciile solicitate, asigurându-l că în schimbul acestei sume, în baza relațiilor apropiate pe care le are cu funcționarii din cadrul RAR Constanța, rezultatul verificărilor autoturismului în vederea omologării instalației GPL, respectiv a efectuării ITP, va fi favorabil. Și asta indiferent de starea tehnică a vehiculului, sugerându-i că, în caz contrar, o soluție de respingere a verificării și omologării fiind sigură.
 

Interceptări

 
Denunțător: Ia zi, hai să revenim la treaba noastră. Am dat 215 (denunțătorul se referă la suma achitată la ghișeu), cât trebuie să mai dau?“
 
Inculpat: Diferența, până la 450.
 
Denunțător: Cât vine?
 
Inculpat: 250

 
Denunțător: 230      
 
Inculpat: 230
 
Denunțător: Dar nu se uită mai întâi? Uită-te, că mașina trece nene, serios vorbesc.
 
Inculpat: Eu te las dacă vrei, toată șmecheria este să nu fie după…după nu mai poți să mai faci nimic… dacă nu te-ai marcat înainte nu mai ai ce să mai faci…nu are cum să treacă mașina cum e a ta, indiferent ce folosești, nu trec d-astea.
 
Denunțător: Dar de ce să nu treacă…am pivoții schimbați, direcția făcută.
 
Inculpat: ,,Te ia numai la aspectul exterior, găsește o urmă de accident, caută, găsește că e julită și zice ..du-te înapoi cu ea…,, , ,,…pentru mine nu e o problemă…că nu insist…nu merge…uite aia pe care o vezi tu acolo, ca și nouă.
 
Denunțător: Dodge acesta
 
Inculpat: Da, 150, așa se dă…, când este una mai veche, din nu știu cât și face ITP…știi, este exact omologare la aspectul pe care ți-l dă motorul. În primul rând nu îți iese…din prima îți spun, nu îți iese de nici un fel…poți să o reglezi tu cât vrei…dacă el nu vrea să o scoată, nu îți iese.
 
Denunțător: Păi și așa iese?,, (denunțătorul se referă la situația remiterii sumei de bani cu titlu de ,,mită,,).
 
Inculpat: ,O face el, e treaba lui…ia de la alta, nu mă privște pe mine.
 
Denunțător: Adică nici nu vreau să dau și după aia să zică …aaa..știi…fă-ți din nou programare domnul cutare…
 
Inculpat: Nu, nu se reprogramează din nou.
 
Sursa interceptări: rolii.ro
 
Citește și
 
16 inculpați, dintre care un agent de poliție și 5 funcționari RAR, trimiși în judecată pentru săvârșirea a 138 de fapte de corupție

Aplicaţie prin care se poate afla istoricul de daune al vehiculelor înmatriculate în România, lansată de RAR
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii