Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire și discuții între AVR și UNTRR pe tema timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei

ro

07 Feb, 2024 14:22 486 Marime text



Sutrsa foto: AVR




 
  • Autoritatea Vamală Română (AVR) și Uniunea Națională a Trasportatorilor Rutieri din România (UNTRR) s-au întâlnit pentru a analiza timpii de așteptare în punctele de trecere a frontierei între România și Republica Moldova, respectiv între România și Ucraina, conform unui comunicat al AVR.
 
Reprezentanții celor două părți au înaintat mai multe propuneri, exprimându-și încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la fluidizarea și optimizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei regionale.
 
Potrivit sursei citate, delegația AVR, condusă de președintele Marcel Mutescu, a avut marți o întâlnire cu delegația UNTRR, condusă de secretarul general Radu Dinescu. Întâlnirea a fost generată de semnalele primite din partea transportatorilor în legătură cu creșterea timpilor de așteptare la frontierele externe ale României, iar principalele teme de discuție s-au axat pe analizarea cauzelor care au dus la această situație și identificarea de soluții pentru reducerea timpilor de așteptare la intrarea în România dinspre Republica Moldova și Ucraina.
 

„Autoritatea Vamală Română este deschisă pentru un dialog constructiv cu Uniunea Națională a Trasportatorilor Rutieri din România. Înțelegem implicațiile timpilor de așteptare la frontieră asupra activității trasportatorilor rutieri și dorim să îi asigurăm că autoritatea vamală depune toate eforturile pentru fluidizarea traficului din punctele de trecere a frontierei. În același timp, este nevoie să înțelegem că sunt mai mulți factori care pot influența timpul petrecut de camioane în punctele de trecere a frontierei, inclusiv infrastructura rutieră și capacitatea de procesare a autorităților din statele vecine.”, a declarat preşedintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.

 
Președintele AVR a prezentat procedurile simplificate de care pot beneficia operatorii economici pentru derularea cu operativitate a formalităților vamale, organizarea de către autoritatea vamală a unor fluxuri separate de vămuire pentru a permite deţinătorilor de autorizaţii de tip AEOS sau AEOF accesul prioritar în zona de control vamal, cât și rezultatele așteptate ca urmare a implementării principalelor proiecte de modernizare de care au beneficiat o parte din birourile vamale de la frontierele de nord și est, repectiv Siret, Albița, Sculeni și Giurgiulești.
 
Strânsa cooperare dintre autoritățile din România și Republca Moldova a fost, de asemenea, subliniată, amintindu-se, în acest context și beneficiile controlului coordonat care se efectuează pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova), pe sensul de intrare în țara noastră. La rândul său, conducerea UNTRR a menționat că apreciază eforturile și deschiderea Autorității Vamale Române de a veni în sprijinul transportatorilor rutieri români.
 

„Reducerea timpilor de așteptare la frontiere este importantă pentru toți agenții economici – importatori și exportatori, în special, și implicit pentru consumatorii finali. Depășirea timpilor de conducere zilnici ai șoferilor profesioniști și întârzierile la livrarea mărfurilor către clienți pot determina penalizarea trasportatoriilor, dar și probleme în aprovizionarea orașelor sau în derularea proceselor de producție, precum și consum mai mare de carburant și creșterea poluării.”, a spus secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu.
 

Părțile au agreat că vor continua să monitorizeze situația din punctele de trecere a frontierei și vor avea întâlniri periodice pentru coordonarea anumitor dificultăți și provocări legate de activitatea transportatorilor rutieri români, se mai arată în comunicat.

Citește și
Atenție șoferi! Traficul este restricționat în două județe din cauza protestelor transportatorilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii