Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire importantă în Cadiz! Reprezentanți statelor UE se întâlnesc

ro

05 Sep, 2023 10:06 714 Marime text
  • În prima zi a reuniunii, miniștrii și secretarii de stat au avut un schimb de opinii cu Secretarul General Adjunct al Națiunilor Unite, Amina Mohammed, referitor la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), care va avea loc la New York în perioada 18-19 septembrie 2023, arhitectura financiară globală și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman participă, în perioada 4-5 septembrie 2023, la reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat responsabili pentru domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, care se desfășoară la Cadiz, în Spania.

Evenimentul are loc la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, și a ministrului afacerilor externe spaniol, José Manuel Albares Bueno.

În prima zi a reuniunii, miniștrii și secretarii de stat au avut un schimb de opinii cu Secretarul General Adjunct al Națiunilor Unite, Amina Mohammed, referitor la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), care va avea loc la New York în perioada 18-19 septembrie 2023, arhitectura financiară globală și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. 

Discuțiile au urmărit modul în care Uniunea Europeană și statele membre UE, în strânsă colaborare cu ONU, pot impulsiona implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, în contextul crizelor multiple și al consecințelor multidimensionale ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care au afectat negativ realizarea ODD-urilor.

S-a accentuat importanța alinierii reformei băncilor multilaterale de dezvoltare la eforturile de recuperare a dezechilibrelor în implementarea ODD-urilor.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat necesitatea menținerii angajamentelor privind realizarea ODD-urilor, inclusiv în contextul apropiatului Summit privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. A transmis că România este pregătită să contribuie cu propria experiență la gestionarea provocărilor globale, menținând sprijinul acordat statelor din vecinătate, cel mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei - Ucraina și Republica Moldova - precum și în Regiunea extinsă a Mării Negre și Balcanii de Vest.

A informat asupra principalelor acțiuni desfășurate de România în vederea sprijinirii statelor afectate de dezastre naturale și a pledat pentru o mai bună coordonare la nivelul UE în vederea consolidării cooperării privind combaterea schimbărilor climatice. 

În cea de-a doua zi a reuniunii, miniștrii și secretarii de stat vor aborda aspecte legate de pilonul social din cadrul „triplei tranziții” (sociale, verzi și digitale) și reforma arhitecturii financiare globale de dezvoltare, precum și chestiuni de actualitate din perspectiva politicii de dezvoltare, în contextul evoluțiilor din Niger și al sprijinului acordat Ucrainei pentru contracararea efectelor războiului de agresiune al Rusiei. 

Citește și:

Traian Hristea și Raed Arafat, la Emergency management assistance. Despre ce s-a vorbit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii