Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:16 16 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire de lucru între miniștrii Apărării și Economiei „Ne-am propus ca în 2021 să menținem același nivel al implicării industriei românești de apărare“

ro

05 Feb, 2021 10:31 1205 Marime text

 
  • Pe timpul întâlnirii, specialiștii militari au prezentat echipei conduse de ministrul Năsui detalii cu privire la programele esențiale de înzestrare pentru următorii 10 ani, precum și o proiecție a achizițiilor certe pe care Armata României intenționează să le facă de la operatorii economici naționali în perioada 2021-2030.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit joi, 4 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Claudiu Năsui.

Pe timpul întâlnirii, specialiștii militari au prezentat echipei conduse de ministrul Năsui detalii cu privire la programele esențiale de înzestrare pentru următorii 10 ani, precum și o proiecție a achizițiilor certe pe care Armata României intenționează să le facă de la operatorii economici naționali în perioada 2021-2030.

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au exprimat dorința de a angrena într-o măsură cât mai mare industria națională de apărare în dezvoltarea programelor de înzestrare ale Armatei României.

Echipa Ministerului Economiei a apreciat deschiderea la dialog a MApN și pașii concreți făcuți în domeniul creșterii oportunităților de implicare a operatorilor economici de stat și privați din țara noastră în zona furnizării de produse și servicii pentru Apărare. Cei doi miniștri au fost de acord că „știind care sunt nevoile apărării pe linia achiziției de echipamente noi, a munițiilor și pieselor de schimb, dar și serviciile de mentenanță necesare, industria noastră de apărare se poate adapta astfel încât să acopere cât mai mult din nevoile de înzestrare ale MApN“.

„Ținta este să aliniem, în cel mai eficient mod, cererile noastre cu oferta companiilor românești, rezultatul fiind că o  parte din bugetul apărării va fi reinvestit în economia națională. Ne-am propus ca în 2021 să menținem același nivel al implicării industriei românești de apărare, răspunzând astfel unui interes național de securitate. În plus, prin injectarea de capital în economia românească, vom contribui în mod direct la revigorarea industriei naționale de apărare și la înființarea de locuri de muncă cu un grad ridicat de specializare”, a declarat ministrul Ciucă pe timpul întâlnirii.

În anul 2020, MApN a efectuat plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei. În plus, s-au efectuat plăți de aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria națională.

De asemenea, s-au efectuat plăți pentru lucrări de infrastructură de circa 750 de milioane de lei. Aceste plăți nu includ cheltuielile efectuate pentru funcționarea cazărmilor, achizițiile de alimente sau echipament.

Ti-a placut articolul?

Comentarii