Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ organizează la Constanța un atelier internațional despre protejarea mediului

ro

11 Jul, 2023 11:20 849 Marime text
  • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ (INCDM) organizează, în perioada 9 - 14 iulie 2023, la Constanța, workshop-ul internațional de instruire teoretică și practică „EUROqCHARM field workshop on macro- and microplastics sampling and analysis through harmonized methodologies“, pe tema monitorizării poluării cu plastic a mediului și are ca scop dobândirea și îmbunătățirea competențelor instituțiilor și laboratoarele europene în monitorizarea plasticelor din mediu.
 
Workshop-ul are loc în cadrul proiectului de cercetare EUROqCHARM – „EUROpean quality Controlled Harmonization Assuring Reproducible Monitoring and assessment of plastic pollution“, susținut financiar de Comisia Europeană prin programul Horizon2020, fiind organizat la Constanța de partenerul român al proiectului, respectiv INCDM „Grigore Antipa“, responsabilul pachetului de lucru WP4 - Capacity building.
 
Consorțiul EUROqCHARM dorește să analizeze și să evalueze metodologiile existente pentru evaluarea poluării cu plastic și să le armonizeze la nivel european, în contextul în care poluarea cu plastic a devenit o preocupare globală actuală pentru mediu și pentru societate si în care au fost dezvoltate numeroase protocoale rareori comparabile pentru monitorizarea macro- și micro-deșeurilor din plastic.
 
De aceea, proiectul EUROqCHARM reunește 15 actori cheie din Norvegia, Germania, Elveția, Italia, Danemarca, Franța,  Spania și România implicați în studierea și monitorizarea poluării cu plastic în Europa.
 
Evenimentul are loc la sediul INCDM Constanta și se adresează analiștilor (chimiști, biologi, ecologi) și tehnicienilor de mediu precum și tinerilor cercetători, în special din regiunea Mării Negre. Activitățile vor fi organizate sub forma de sesiuni teoretice în format hibrid (direct si online) și de aplicatii practice de teren și de laborator, susținute de experții EUROqCHARM, dar și de alți formatori cu vasta experiență în domeniu.
 
La eveniment vor participa 20 de cursanți de la autorități locale și naționale, ONG-uri, instituții de cercetare, universități din România, Bulgaria, Turcia, Moldova și Ucraina.
 
Participanții vor efectua aplicații practice în zona litorala românească și în laboratoarele INCDM cu privire la prelevarea de probe de macroplastic și microplastic de pe plajă și din nisipul plajelor, respectiv extracția microplasticelor din aer, apă, sediment și biotă (pești), identificarea microscopică și caracterizarea chimică a plasticelor și vor discuta condițiile de stocare a probelor și alte probleme relevante privind analiza materialelor plastice din probele de mediu.
 
Participarea la eveniment este gratuită!

Citește și:

LIVE VIDEO+TEXT. Constanța: Eveniment de lansare a Centrului de Cardiologie Intervențională din cadrul Heka Hospital & Ares (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii