Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:37 29 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa prezintă bilanţul sezonului estival

ro

24 Sep, 2019 10:12 2920 Marime text
În aceste momente, la Detaşamentul Palas, are loc o conferinţa de presă în care este prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa, în perioada sezonului estival.

Conferinţa este susţinută de inspectorul şef col. Daniel Gheorghe Popa, în prezenţa mr. Mihai Georgescu, şeful Inspecţiei de Prevenire şi a purtătorului de cuvânt.

82 de construcții, dintre care 62 de unități de turism, nu au avize de incendiu în anul 2019.

Peste 1000 de pompieri din 28 de județe au suplimentat efectivele de salvatori aflate pe litoralul românesc, în perioada sezonului estival.
 
Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care au tranzitat stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc, în concordanță cu prevederile concepției de acțiune aprobată la nivelul MAI. Acestea au vizat acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

Astfel, peste de 400 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate) au susținut misiunile orientate spre siguranța celor care au ales să-și petreacă timpul liber pe litoral.

În zonele intens circulate din municipiul Constanța, au fost înființate 23 puncte de lucru temporare, respectiv:

- 10 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor și Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costinești și Vama Veche;
- 8 puncte de prim-ajutor, în Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Saturn-Venus și Vama Veche;

- 5 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol. 

De asemenea, pentru reducerea timpului de răspuns pe Autostrada A2 au fost dislocate resurse de intervenţie la Valea Dacilor şi Agigea. Având în vedere specificul staţiunii Vama Veche o maşină de stingere a asigurat intervenţia în zilele de sâmbătă şi duminică, pentru reducerea timpului de răspuns.
 
Date statistice LITORAL 2019 (01 iunie-30 septembrie):
 
PREVENIRE
În perioada de referință, inspectorii de prevenire au participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.

Personalul specializat a derulat 720 de controale la unităţi de turism şi agrement, în urma cărora au fost aplicate 3923 sancţiuni contravenţionale (3290 avertismente şi 633 amenzi), în cuantum de 1.495.600 lei. Cele mai multe obiective controlate au fost din categoriile:  restaurante, cluburi, discoteci –160, unităţi turism – 406 şi 154 alte obiective.

Pe lângă controalele tematice planificate s-au executat şi controale inopinate, pe timpul zilei și pe timpul nopţii, în perioadele de week-end sau sărbători legale.
 
OPERATIV
De la operaționalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfășurate 1498 de misiuni, în urma cărora peste 3000 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical (1341 la corturile amplasate pe plajă, iar 2153 de către echipajele care au încadrat ambulanțele SMURD aflate în punctele de prim-ajutor).  Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Eforie, unde au fost asistate medical 357 de persoane, urmate de Costineşti – 333 persoane, Saturn – 287 persoane , Vama Veche– 212 persoane, Mamaia-92 persoane, Mamaia Nord-44 persoane si Corbu-16 persoane.

Din cele 58 acţiuni ale echipajelor care încadrează motocicletele SMURD, 43 au fost intervenţii de acordare a asistenței medicale, iar 15 au fost misiuni de asigurare a răspunsului la eventuale solicitări din partea participanților la evenimentele cu public numeros.  Echipajele MOTO din punctele de prim ajutor au asistat un număr de 43 persoane (40 adulţi şi 3 copii).

Salvatorii care a încadrat șenilatele existente pe litoral au desfășurat 157 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim - ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării și transportării acestora către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare.  

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii