Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În seara asta este Rosh Hashana, Anul Nou Evreiesc. Ce mesaj a transmis directorul general al Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn

ro

06 Sep, 2021 17:59 1500 Marime text
În seara asta este Rosh Hashana, Anul Nou Evreiesc.

„Urările de bine le adresăm deopotrivă și celor care sărbătoresc și celor care nu sărbătoresc! Sî avem cu toții un an minunat și pe cât de covid-free se poate!“ - a transmis directorul general al Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn


Conform Wikipedia, Rosh Hashana; traducere: capul sau începutul anului) este Anul Nou evreiesc, începutul unui nou an potrivit cu calendarul ebraic. Cade în prima zi a lunii Tișrei, care este prima lună a calendarului evreiesc modern.

Roș Hașana este prima din cele 10 zile ale penitenței numite Yamim Norayim, care culminează cu Iom Kipur, Ziua Ispășirii. În emisfera nordică are loc la începutul toamnei. După tradiție, Roș Hașana ar fi aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. În Tora i se mai spune și Yom Hatrua (יום תרועה), ziua sunării (la origine - din trâmbițe, în zilele noastre asociată adesea cu cornul shofar-ului). Obiceiurile de Roș Hașana includ sunarea din shofar și o cină familială la care se mănâncă mâncăruri simbolice cum ar fi mere unse cu miere, pentru ca anul care începe să fie un an bun și dulce. Alte mâncăruri care, conform tradiției, trebuie să fie prezente și binecuvântate pe masa cinei: rodii, curmale, morcovi, dovleac, fasole verde, praz, o sfeclă precum și un cap de pește.

Urările obișnuite de Roș Hașana sunt: „Șana tova” (Un an bun) sau „Șana tova ve metuka” (Un an bun și dulce) și de asemenea "Ktiva ve hatima tova".

Roș Hașana este momentul la care se refereau în mediul evreiesc tradițional contractele legale, atât pentru îngrijirea animalelor, cât și pentru trebuințele poporului. Mișna precizează că în baza acestei date trebuie calculată desfășurarea anilor și, prin urmare, și anul sabatic și jubileul. Sărbătoarea durează două zile.

Sursa foto: Directorul general al Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii