Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În România este Ziua Mamei. De ce azi. Când va fi Ziua Tatălui

ro

06 May, 2018 06:23 4658 Marime text
În România, Ziua mamei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai, respectiv la 6 mai 2018, fiind instituită prin Legea nr. 319/2009, potrivit Agerpres, care mai spune că prin acelaşi act normativ a fost instituită şi Ziua tatălui, care se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 13 mai 2018.
 

Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum şi un grup de şapte parlamentari.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009.


Aşa cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro, ''sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi va oferi prilejul evidenţierii importanţei şi rolului fundamental al mamei şi al tatălui în creşterea şi educarea propriilor copii, demonstrând că cei doi părinţi sunt complementari''.
 
De jur împrejurul lumii, există date diferite pentru marcarea Zilei mamei, dintre acestea remarcându-se 8 martie, când este celebrată şi Ziua internaţională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară.


Potrivit site-ului www.mothersdaycelebration.com, în cea mai mare parte a ţărilor care marchează această zi, ea este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, printre acestea numărându-se: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii.


Până în anul 2009, România era printre puţinele state ale lumii, care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua femeii - 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii. Prin sărbătorirea Zilei mamei la nivel naţional, este subliniată importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului, România aliniindu-se astfel statelor care marchează distinct această zi.

Mamele beneficiază, potrivit OUG nr. 148/2005 (înlocuită ulterior de OUG 111/2010) şi OUG 158/2005, de concediu de maternitate care însumează 126 de zile calendaristice şi de concediu de creştere a copilului până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap).

De indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare. În prezent, este în vigoare OUG 55/2017 pentru modificarea OUG 111/2010, potrivit căreia indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare de 8.500 lei.

Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

AGERPRES
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii