Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:19 26 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Diaspora, rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost sărbătorite cu focuri de artificii

ro

25 Nov, 2019 09:23 1388 Marime text
Aproape 950.000 de români au mers la secțiile de vot amenajate în străinătate, pe parcursul a trei zile la alegerile prezidenţiale 2019.

Cea mai mare prezență a fost în Italia - peste 190.000 de oameni, scrie digi24.ro.

Urmează Marea Britanie, cu peste 170.000 și Germania, cu aproape 155.000. În Spania, au votat în turul al doilea ceva mai mult de 130.000 de conaționali. De data aceasta, votul a decurs fără probleme, chiar dacă au mai existat și cozi.

 A fost o prezență fără precedent la urne în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Au votat aproape un milion de români în cele trei zile de vot, cei mai mulți duminică.

Cea mai mare prezență s-a înregistrat în țara cu cea mai mare comunitate de români din diaspora, Italia, unde au votat președintele țării peste 190.000 de oameni.

Surpriza a venit din Marea Britanie, unde au fost la urne peste 170.000 de români, iar în Germania au fost la vot aproape 155.000 de români. În Spania, țară cu o comunitate de români mult mai mare au votat în turul al doilea puțin peste 130.000 de oameni. Au fost și momente în care s-au format cozi, însă votul a decurs rapid, într-o atmosferă liniștită. Mulți români au votat cu gândul de a se întoarce acasă iar unii dintre ei au sărbătorit cu artificii primele rezultate.

La Londra, rezulatul votului a aprins artificii. La unele secții de vot au fost mai mult de 7000 de oameni prezenți la urne. La Stratford a fost din nou coadă, la cele două de secții de votare. Oamenii au aşteptat minute în șir, dornici să voteze.

Dar aglomerația nu a durat mult și toată lumea și-a putut exprima opțiunea electorală. Pe parcursul zilei s-au format cozi și la secțiile din Italia.

La Monza, lângă Milano, de-a lungul zilei au fost mai multe momente în care au apărut brusc câteva zeci de votanți și s-au format cozi, apoi lucrurile au reintrat în normal.

S-a votat chiar și pe ultima sută de metri.

"Am stat 3 ani în România, după trei ani de zile, mi-a zis, mami de ce m-ai adus în țară. Ce să mai spun mai mult, dacă un copil de 9 ani spune de ce m-ai adus în țară, mi se pare destul de grav. Și ne-am întors.

Trebuie să știe să-și apere dreptul, trebuie să știe că are obligaţia ca cetăţean român să vină să voteze, are obligaţia să respecte, chiar dacă a ales să nu mai stea în România, deocamdată, trebuie să ştie că e român şi că trebuie să voteze.", spune o femeie.


Sursa foto : Arhiva ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?

Comentarii