Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În cadrul dezbaterii pe tema PUZ-ului Peninsulei Constanţei, „Baricada Verde“ propune răscumpărarea unor terenuri

ro

24 Jan, 2019 00:00 2013 Marime text
Grupul Civic „Baricada Verde“ a depus la Primăria Constanţa câteva observaţii şi propuneri asupra Planului Urbanistic Zonal al Peninsulei oraşului Constanţa. „Baricada Verde“ semnalează că de pe site-ul municipalităţii este dificil de obţinut informaţii despre acest PUZ al Peninsulei, iar când, după îndelungi căutări, se găseşte o informaţie, nu se specifică nicăieri propunerea Primăriei, de la care putem începe discuţiile pe marginea viziunii pentru viitor.
 
Totodată, reprezentanţii „Baricada Verde“ consideră că în zona veche a oraşului arhitectura nu trebuie schimbată, ba, mai mult, susţin aceştia, toate clădirile noi care au apărut în zonă cu faţade de sticlă să fie somate ca, într-un interval de timp rezonabil, să aducă faţada la arhitectura zonei (sunt situaţii bine-cunoscute: noua construcţie din Piaţa Ovidiu, BRD, Astra Asigurări), fiind şi exemple pozitive de urmat, cum este noua construcţie chiar la intrare în Piaţa Ovidiu, vizavi de Casa Hrisicos.
 
„Baricada Verde“ propune răscumpărarea unor terenuri. „În locurile rămase
neîngrijite/abandonate (terenuri retrocedate) în care sunt proprietari persoane fizice ori juridice şi unde s-au făcut descărcări arheologice şi s-au descoperit ruinele Cetăţii Tomis, Primăria să încerce să răscumpere ori să facă un parteneriat cu proprietarii pentru ca aceste vestigii să fie puse în valoare din punct de vedere turistic.
 
După cum bine se ştie, oriunde se sapă în zona peninsulară sunt şanse mari să se descopere ruinele Cetăţii Tomis, fapt ce ar duce la ceva unic în România, o cetate antică locuită şi vizitabilă care ar contribui şi la definirea unei identităţi turistice mult mai uşor de promovat atât către turiştii români cât şi străini. 
Încurajăm să se facă săpături pentru descărcări arheologice pentru ca apoi să fie puse în valoare, aşa cum se întâmplă în Roma ori Barcelona. 

În cazul în care, în urma săpăturilor, nu se găseşte nimic de valoare arheologică, proprietarul să poată construi, dar faţada să fie obligatoriu integrată cu construcţiile din anii 1900-1940, iar înălţimea să nu depăşească clădirile existente, pentru că în zonă au fost construite în anii comunismului blocuri care au stricat arhitectura zonei, mutilând vizual Peninsula”, susţin cei de la „Baricada Verde“.

O altă propunere vizează acordarea de bonuri pentru proprietari care îşi repare/refac faţadele.

„Baricada Verde“ solicită administraţiei locale şi o dezvoltare „cu cap”. „Ştim că se doreşte ca pe taluzul din zona plajei Modern să se construiască un cartier de vile, între Biserica Greacă şi Casa Căsătoriilor, dar, în instanţă, există la ora actuală procese în care este implicat fostul primar Radu Mazăre, suspectat de retrocedări ilegale, ceea ce s-a întâmplat şi în această zonă. Chiar dacă există persoane care au teren în proprietate privată, cerem Primăriei să nu autorizeze construcţii şi să rămână terenuri cu destinaţia de spaţii verzi ori parc. Primăria poate demara negocieri cu proprietarii din zonă, pe care îi poate despăgubi, şi poate propune un parc tematic de recreere chiar pe taluzul zonei, aşa cum este şi în Varna (Bulgaria), unde toţi cetăţenii oraşului, dar şi turiştii beneficiază de o amenajare de acest tip”, se arată în documentul înregistrat la Primăria Constanţa pe marginea PUZ-ului preliminar al zonei peninsulare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii