Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGPR Aplicația Bright Sky RO accesată, până în prezent, de peste 92.000 de ori

ro

10 Dec, 2023 10:09 644 Marime text
  • În sprijinul victimelor violenței domestice - preponderent femei, cât și al celor care aleg să ajute în astfel de situații, funcționează de 3 ani aplicația Bright Sky RO. 

În sprijinul victimelor violenței domestice - preponderent femei, cât și al celor care aleg să ajute în astfel de situații, funcționează de 3 ani aplicația Bright Sky RO. Ea a fost accesată, până în prezent, de peste 92.000 de ori, a fost descărcată pe 13.000 de terminale și are în acest moment peste 9.000 de utilizatori activi, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General al Poliției Române.

Începând cu anul 1991, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) - 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului) se derulează, la nivel internațional, cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. 

În primele 10 luni ale anului 2023, polițiștii structurilor de analiză și prevenire a criminalității au desfășurat aproximativ 2.000 de activități cu tematica prevenirii violenței domestice, beneficiari fiind peste 87.000 de adulți și 29.600 de minori.

Aplicația Bright Sky RO a constituit o importantă resursă de informații și punct de plecare în dezbaterile pe această temă.

Bright Sky RO reprezintă o resursă digitală gratuită dedicată sprijinirii victimelor, o inițiativă a Fundației Vodafone realizată în parteneriat cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Aplicația conține o bază de date cu servicii de asistență și numere de contact, astfel încât utilizatorul poate lua legătura cu cel mai apropiat operator.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu emis de poliție și ordinul de protecție emis de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate, individual, pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte dintre aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române la secțiunea Prevenire/Violență domestică și pot fi accesate direct din aplicație.

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile, iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic.

Și, pentru că în orice demers juridic este nevoie și de probe, această aplicație oferă și posibilitatea înregistrării dovezilor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto.

Aplicația este disponibilă, gratuit, în AppStore și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org), a încheiat sursa citată.


Citește și:
Poliția Română: Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii