Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:38 02 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hram la mănăstirea Colilia. Despre fosta localitate, a Dobrogei, Colilia

ro

14 Jun, 2020 05:59 1626 Marime text  • Colilia, Culelia sau Colelia, a fost un sat din Dobrogea, acum dispărut, care era situat între Cogealac și Grădina.

Astăzi, de la ora 08:30, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia cu ocazia sărbătorii celui de-al treilea hram, Duminica Tuturor Sfinților.

Colilia, Culelia sau Colelia, a fost un sat din Dobrogea, acum dispărut, care era situat între Cogealac și Grădina.

A fost înființat în 1880 și populat până în 1940 de germani dobrogeni, când purta numele german de Colelie, Kolelie sau Kulelie.

După strămutarea germanilor în Al Treilea Reich, din 1940, satul a rămas cvasidepopulat. În anul 1945 Colelia a fost repopulată cu români și aromâni, care au fost împroprietăriți cu terenurile și casele deja existente.

Biserica romano-catolică, ce fusese ridicată de germani în 1934[3], a fost ocupată de Biserica Ortodoxă Română.

Deoarece în sat nu exista nici dispensar, nici școală, oamenii au părăsit pe rând localitatea, astfel că din 1966 aceasta a rămas pustie.

În 2006 pe lângă biserica rămasă în picioare a fost înființată mănăstirea ortodoxă de maici „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“.

Așezământul are ca misiune și o activitate caritabilă și socială, aceea de a adăposti și întreține bătrâni lipsiți de posibilități, fără pensie sau cu pensii foarte mici.

Stareța mănăstirii este maica Rafaela, venită aici de la Celic Dere.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii