Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:04 24 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hram la Biserica Greacă din Constanţa. Despre Biserica Greacă. Istoric

ro

27 Aug, 2019 01:17 1972 Marime text
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Fanurie, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față. 


Sfântul mucenic Fanurie este un sfânt grec cinstit de către comunitatea greacă din Constanța încă din secolul al XIX-lea.

Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos.

Cultul său este foarte răspândit în comunitatea greacă, fiind considerat sfânt făcător de minuni. 

O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața.

Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că mama sa dansa într-un local, pentru a le asigura hrana. Din acel moment Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.

Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. O tradiție locală cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, care se împarte, după binecuvântarea preotului, săracilor.

Cu prilejul cinstirii Sfântului Fanurie, astăzi, de la ora 08.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie în biserica „Schimbarea la Față”, ce este situată în Constanța, pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 36.

Despre Biserica Greacă


Declarată monument istoric Construcţia Bisericii Schimbarea la Față (Biserica Greacă) a început în anul 1865 şi s-a terminat în 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de sultanul Abdul Aziz.
Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheile musulmane.
Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenţa locuitorilor oraşului Constanţa, s-a oficiat primul Te Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova, precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă.

În anul 1954, biserica a fost declarată monument istoric şi inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu naţional şi cultural.
Din cauza lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii comunităţii elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în sânul Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu şi enoriaşi în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos.

Biserica Schimbarea la Faţă mai serbează două hramuri: pe 27 august - Sfântul Fanurie şi pe 30 noiembrie - Sfântul Andrei.

Slujbele se săvârşesc atât în limba română, cât şi în limba greacă.

Sursa foto: Facebook/Biserica Greacă, Parohia „Schimbarea la Față”
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii