Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a adoptat o Ordonanță privind calitatea în construcții. Ce au mai decis guvernanții

ro

18 Aug, 2023 12:06 713 Marime text
foto: Guvernul României
  • Printre altele au adoptat o Ordonanță privind calitatea în construcții.

Astăzi, de la ora 9:00, la Palatul Victoria, Guvernul s-a întâlnit în ședință. Printre altele au adoptat o Ordonanță privind calitatea în construcții, dar și unele hotărâri de guvern referitoare la trecerea unor imobile din domeniul statului în domeniul unor localități din județul Constanța

PROIECTE ÎN ANALIZĂ 

ORDONANȚĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi reziliență, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare şi reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi reziliență (PRIMĂ LECTURĂ) 

Modificările și completările propuse prin Ordonanța de Urgență analizată în primă lectură clarifică fluxurile financiare dintre structurile de implementare a Planului național de redresare și reziliență și coordonatorii de reforme și/sau investiții și beneficiarii PNRR, în sensul întăririi rolului de coordonator național al MIPE. De asemenea, sunt aduse clarificări privind atribuțiile MIPE și ale coordonatorilor de reformă și/sau investiții în controlul și recuperarea fondurilor, pentru susținerea unui sistem de control și de verificare eficace și eficient capabil să asigure respectarea normelor de drept ale Uniunii Europene, dar și ale celor din dreptul intern aplicabile în implementarea investițiilor și proiectelor finanțate din PNRR.
 
PROIECTE DE LEGI

PROIECT DE LEGE pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal

Proiectul de lege modifică art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal pentru punerea legislației naționale în acord cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal, ca urmare a transmiterii de către Comisia Europeană, la data de 19.04.2023, a scrisorii suplimentare de punere în întârziere. Prin acest document se comunică faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, se consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru.

În acest sens, proiectul propune completarea art. 369 din Codul penal în conformitate cu cele solicitate de Comisie, astfel încât infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare să poată fi reținută dacă făptuitorul a săvârșit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern și va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.
 
ORDONANȚE

ORDONANȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va elabora Regulamentul de recepție a lucrărilor executate și pentru infrastructura de interes național din domeniul aerian, naval, precum și al infrastructurii de metrou gestionate de Metrorex S.A, potrivit Ordonanței adoptate de Guvern.
Această reglementare are în vedere crearea unui cadru legal unitar aplicabil proiectelor de infrastructură de transport, eliminarea blocajelor apărute în implementarea proiectelor aferente infrastructurii și accelerarea punerii în funcțiune a obiectivelor de investiții.

În prezent, pentru infrastructura de interes național din domeniul aerian și din domeniul naval, regulamentul aplicabil este cel elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. De asemenea, există un Regulament separat, elaborat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pentru infrastructura rutieră și feroviară.
 
HOTĂRÂRI DE GUVERN

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 399/2018 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional "Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8,00 milioane tone/an"

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice a unui drum forestier, precum şi trecerea cu titlu gratuit a acestuia şi a terenului aferent, din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al comunei lbăneşti, judeţul Mureş

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice şi valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi transmiterea unei părţi din acesta din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva - Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor în administrarea Administraţiei Naţionale ,,Apele Române" prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru Institutul Național al Magistraturii

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii nr. 896 din 29 iulie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea stemei comunei Almaş, judeţul Arad

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea modelului de steag al comunei Onceşti, judeţul Maramureş

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor (UM 0657 Oradea)

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unor părţi de imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, constituite din construcţii şi amenajări la terenuri, situate în județele Hunedoara, Harghita, Olt, Braşov, Neamţ, Brăila, Buzău, Vrancea şi Dolj din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune şi casării, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru privind trecerea unei părţi din imobilul 342 din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al oraşului Murfatlar, judeţul Constanţa, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru privind modificarea descrierii tehnice, codului de clasificaţie, denumirii şi actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală
Hotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare si a valorilor de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Curţii de ConturiHotărârea a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind rechemarea/numirea unor consuli generali

Hotărârea a fost aprobată.
 
DOCUMENTE DE POLITICI PUBLICE

DOCUMENT DE POLITICI PUBLICE privind ameliorarea funcționării sistemului național de gestionare a afacerilor europene (S.N.G.A.E.)Documentul a fost aprobat.

NOTE

NOTĂ de INFORMARE cu tema: Actualizarea Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare si asistentă umanitară aferent anului 2023Planul anual de cooperare internaționala pentru dezvoltare si asistenta umanitară constituie documentul de planificare a activităților în cadrul politic de cooperare internațional pentru dezvoltare si asistență umanitară pentru anul aferent exercițiului financiar.

Implementarea Planului este realizat de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), instituție subordonată M.A.E.

Planul aferent anului 2023 a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern din 9 martie 2023.

Republica Moldova continua să rămână beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare pe palier bilateral.

Urmare actualizării, Republica Moldova va beneficia de o finanțare de 4,285 milioane lei, ceea ce reprezintă 29,68% din bugetul total alocat Planului aferent anului 2023.
Guvernul a luat act de această notă.

NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Drăgușeni, județul Iași, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind transmiterea unui imobil - teren, din domeniul public al Comunei Drăgușeni în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul de Poliție al Județului IașiGuvernul a luat act de această notă.

NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Județean Prahova, în scopul adoptării unei hotărâri având ca obiect transmiterea unor imobile din domeniul public al Județului Prahova în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Curții de Conturi - Camera de Conturi Prahova, pentru construirea unui sediu în care să funcționeze Camera de Conturi PrahovaGuvernul a luat act de această notă.

PUNCTE DE VEDERE

PUNCT DE VEDERE cu privire la 21 inițiative legislative

Citește și:

Cine sunt noii consuli generali ai României? Hotărârile din urma ședinței de Guvern

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii