Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Zamfir împlinește astăzi 80 de ani

ro

06 Apr, 2021 11:54 3044 Marime text


Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, Găești, Județul Dâmbovița și este un naist și compozitor român. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat, reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern.
 
Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri, o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.
 
După o carieră muzicală de succes, în 1982 este nevoit să plece în exil, dar cariera sa continuă, bucurându-se de succes mondial. Primește numeroase premii și distincții printre care Medalia Vaticanului,Ordinul „Meritul Cultural” al Franței și Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului.
 
În 1986, în Canada, din relația cu Susan Nichols, i se naște unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, acum baterist într-o formație rock din Montreal. În 1995 se căsătorește cu Marie Noëlle, la Paris.

Manifestă înclinații muzicale din copilărie, când este atras de muzica lăutarilor, una din dorințele sale fiind să cânte la acordeon.
 
În 1955, la vârsta de 14 ani, tatăl său îl înscrie la Școala de muzică nr. 1 din București cu intenția de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, unde demonstrează o abilitate extraordinară pentru acest instrument.
 
În domeniul artelor plastice, Gheorghe Zamfir se exprimă în pictură, având la activ, până în anul 2007, patru expoziții de pictură în țară și în străinătate.

În perioada iunie-august 2009, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost deschisă expoziția „Doi pictori, două epoci, două gândiri, două simțiri, doi români”, cuprinzând lucrări ale lui Gheorghe Zamfir și ale lui Petru Beca, pictor și scriitor din Alba Iulia.
 
În perioada 2001-2005, el activează ca profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității de Muzică din București, unde începe sa predea timp de patru ani de zile.

Sursă foto: Facebook.com / Gheorghe Zamfir
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii