Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fregata „Regele Ferdinand” continuă misiunile în cadrul exerciţiului BREEZE 22 (GALERIE FOTO)

ro

21 Jul, 2022 13:59 1330 Marime text
Fregata Regele Ferdinand, foto: Forțele Navale Române
Instrucție multinațională pe mare la exercițiul BREEZE 22

Fregata „Regele Ferdinand” (F-221), cu un echipaj de 214 militari la bord, continuă misiunile în cadrul exerciţiului BREEZE 22, desfăşurat în apele teritoriale ale Bulgariei și în cele internaționale ale Mării Negre.

Primele trei zile ale exercițiului multinațional au pus accentul pe antrenarea echipajelor pentru diferite situații de răspuns la criză, în cadrul scenariului fictiv creat de organizatorii bulgari.


Având ca scop creșterea nivelului de interoperabilitate, la nivel tactic, între participanți, exercițiul BREEZE 22 a debutat pentru F-221 cu primirea misiunii de respingere a atacurilor asimetrice ale ambarcațiunilor rapide „ostile”. Menită să pună în dificultate nava pe un șenal îngust, secvența în care au acționat grupa „force-protection” și operatorii armamentului de apărare apropiată a navei a fost gestionată cu promptitudine, iar amenințarea a fost înlăturată chiar de la ieșirea navei din portul Burgas., transmit Forțele Navale Române. 

Fregata Regele Ferdinand, foto: Forțele Navale Române
Ritmul alert în care s-au succedat activitățile la bordul fregatei a constituit provocarea şi constanta primelor zile pe mare. Deprinderile formate atât la cheu, cât și în precedentele antrenamente pe mare au fost exploatate prin punerea în aplicare a procedurilor NATO în cadrul unor secvențe complexe. Eficiența unei nave într-o acțiune comună are la bază o autonomie cât mai mare, iar aceasta poate fi crescută prin executarea procedurii specifice realimentării pe mare (R.A.S.- Replenishment At Sea). Toate sarcinile au fost executate de echipajul fregatei „Regele Ferdinand”, sub coordonarea comandantului secund, căpitan-comandorul Codrin Misarăș. Manevra de apropiere a fregatei „Regele Ferdinand” de fregata bulgărească VERNI (42) a fost realizată cu precizie din comanda navei, în timp ce marinarii cu rol la R.A.S. au stabilit legăturile între cele două nave.


Buna pregătire a militarilor români și-a spus și de data aceasta cuvântul, astfel încât întreaga activitate s-a încheiat cu salutul comandanților celor două nave în semnalele sonore ale stației de amplificare.

Fregata Regele Ferdinand, foto: Forțele Navale Române
Serialele de manevre și evoluții în care au evoluat toate platformele navale implicate în exercițiu au fost combinate cu cele de luptă pentru asigurarea protecției forței în cele trei medii de luptă (aerian, de suprafaţă și submarin). Pentru fregata „Regele Ferdinand” urmează încă trei zile pe mare în care activitățile de instruire specifice exercițiului BREEZE 22 se vor îmbina cu cele destinate verificării nivelului de pregătire al echipajului la standardele Alianței Nord Atlantice, ca parte a contribuției pe care țara noastră o are la întărirea măsurilor de asigurare a apărării colective.


Corespondență transmisă de locotenent-comandor Nicoleta Coman și maistru militar principal Daniel-Andrei Pap
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii