Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma de apartament, „mostenire" de la Tucan, dispare de pe drumuri

ro

03 Aug, 2009 00:52 6991 Marime text

cap_4.jpgSC Euroconstruct Consulting SRL a câştigat un contract de aproape 70 de milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor din Dobrogea pe trei ani#  Printre asociaţii şi cenzorii firmei s-au numărat rude şi apropiaţi ai fostului şef al DRDP

Postul Realitatea TV a reluat, sâmbătă seară, subiectul contractelor multianuale de întreţinere a drumurilor naţionale atribuite de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, anul trecut, pe vremea liberalilor, problemă abordată în detaliu de către cotidianul ZIUA de Constanţa, în ediţia din 25 septembrie 2008.

În urmă cu aproximativ zece luni, arătam că, la Constanţa, întreţinerea drumurilor naţionale, în sezonul rece şi pe timp de vară, a fost încredinţată pe trei ani unei asocieri de firme între societatea constănţeană Euroconstruct Consulting SRL - lider de asociere, şi două firme din Bucureşti - SC Tehnologica Radion SRL şi SC Delta ACM 93 SRL. Contractul a fost atribuit pe 8 iunie, pentru 165.838.213 lei fără TVA, adică pentru uriaşa sumă de peste 1.658 miliarde de lei vechi. Licitaţiile pentru toate cele cinci judeţe din subordinea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa (Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi) au fost câştigate de asocierea dintre SC Tehnologica Radion SRL şi SC Delta ACM 93 SRL, cu excepţia judeţelor din Dobrogea - Constanţa şi Tulcea - unde din asociere face parte şi Euroconstruct Consulting SRL.

Contractele bănoase au mers la Euroconstruct Consulting

Arătam atunci că suma aferentă lucrărilor din judeţele Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi nu reprezintă nici măcar jumătate din fondurile alocate pentru lucrările de întreţinere din judeţul Constanţa, având în vedere că judeţul de la malul mării cuprinde şi Autostrada Soarelui. Suma alocată pentru judeţul Tulcea este de 98.558.072 lei fără TVA. În concluzie, SC Euroconstruct Consulting SRL a pus mâna, alături de cele două firme bucureştene, pe cele mai bănoase contracte, valoarea contractelor din Tulcea şi Constanţa depăşind-o cu mult pe cea a lucrărilor din celelalte trei judeţe.

Şi reporterii Realitatea TV au ajuns la concluzia că toate „drumurile" din spatele Euroconstruct Consulting duc la şeful DRDP de la vremea respectivă: Jean Paul Tucan.

jean_paul_tucan_34.jpgAngajaţi, rude şi cunoştinţele lui Tucan

Marilena Dragnea, angajată, la momentul respectiv, a DRDP Constanţa şi mâna dreaptă la lui Jean Paul Tucan, era plătită de SC Euroconstruct Consulting SRL, fiind unul dintre cenzorii firmei. Se pare că incompatibilitatea nu a deranjat-o câtuşi de puţin pe Dragnea. Întrebată în legătură cu această inadvertenţă de către jurnaliştii postului amintit, Marilena Dragnea a spus că nu vede nimic ilegal în acest lucru. De precizat că Dragnea a fost alături de şeful său şi în perioada campaniei electorale a lui Tucan pentru postul de primar al oraşului Năvodari, pe care, ulterior, l-a pierdut cu un scor ruşinos.

Firma SC Euroconstruct Consulting SRL îi avea ca asociaţi, la momentul respectiv, pe Constantin Melente, în apartamentul căruia şi funcţiona societatea, pe Vasilica Melente şi pe mai tânărul Constantin C. Melente, din câte se pare fiul primilor doi. Acesta era majoritar, cu 51% părţi sociale, îndeplinind totodată şi funcţia de administrator. Din cercetările efectuate de către postul TV a reieşit că Titi (Constantin) Melente este nimeni altul decât finul lui Jean Paul Tucan, însă bărbatul s-a „lepădat" de naşul său, afirmând că a auzit de el cum a auzit toată lumea.

Trebuie spus că pe lista de cenzori ai firmei SC Euroconstruct Consulting figurează şi Violeta Gal, contabil autorizat din Năvodari - nimeni alta decât cea care depunea mărturie în favoarea liberalului în procesul din 2006 - 2007, în care Tucan era acuzat că l-ar fi agresat fizic şi verbal pe directorul unei firme de transport rivale, Marian Frăţilă.

Orban neagă, Tucan nu-şi mai aminteşte

Ludovic Orban, ministru al Transporturilor la vremea respectivă, şi cel care a semnat ordinul de numire în funcţia de şef al DRDP a lui Jean Paul Tucan, a părut uimit de faptul că o firmă de apartament precum SC Euroconstruct Consulting ar fi putut câştiga, la nouă luni de la înfiinţare, contracte de o asemenea anvergură. „Cum poate o firmă, înfiinţată de curând, să câştige o licitaţie, pentru că la o licitaţie se impun nişte condiţii, de experienţă, de similaritate (n.r. experienţă similară)... este exclus. În ceea ce mă priveşte, ştiu că există alţi câştigători", a afirmat Orban. Contactat telefonic în cadrul aceleiaşi emisiuni, pentru faptul că şi-a pus semnătura pe actele de încheiere a procedurii de licitaţie, Tucan a afirmat că nu are idee despre ce contracte este vorba. „Nu am habar despre aşa ceva. Sunt semnate de mine?", s-a întrebat Tucan, în faţa telespectatorilor, dorind să pară neştiutor.

Între timp, SC Euroconstruct Consulting a fost cumpărată de către una dintre celelalte două firme din asociere - SC Tehnologica Radion, al cărui patron este omul de afaceri Theodor Berna. Potrivit Realitatea TV, vânzarea nu a fost încă operată la Registrul Comerţului, însă a fost confirmată de patronul Tehnologica Radion.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anonim 27 Sep, 2009 16:39 de tucan o sa mai auziti multi ani.este un fals al umanitatii.in ce priveste studiile lui se pune un semn mare de intrebare,deoarece nu cred ca a terminat nici macar liceul dar mai ales o facultate, este bine sa faceti o ampla investigatie domnilor ziaristi si veti avea o mare surpriza si un mare subiect de presa.din cate stiu abia a reusit sa termine 10 clase.
  • anonim 03 Aug, 2009 07:54 da, invartelile si marlaniile lui tucan....si a acolitilor lui...marilena dragnea, sora avocatei luminita popescu, stie ce-i ilegal si ce nu...