Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FIDE Femeile transgender nu mai pot participa la turneele de șah feminine

ro

18 Aug, 2023 13:44 737 Marime text
  • Noile regulamente, aprobate de Consiliul FIDE luna aceasta, vor fi efective din data de 21 august şi prevăd ca jucătorii transgender să furnizeze „suficiente dovezi ale schimbării de gen în acord cu legile şi regulamentele naţionale'“

Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a anunţat că a interzis femeilor transgender să participe la turneele oficiale feminine în timp ce va demara „o analiză amănunţită“, un proces care ar putea dura până la doi ani, transmite Agerpres.

Noile regulamente, aprobate de Consiliul FIDE luna aceasta, vor fi efective din data de 21 august şi prevăd ca jucătorii transgender să furnizeze „suficiente dovezi ale schimbării de gen în acord cu legile şi regulamentele naţionale'“

„În cazul în care un gen a fost schimbat din masculin în unul feminin, jucătorul nu are dreptul de a participa la un eveniment oficial FIDE până la o decizie luată de FIDE“ se arată în decizia Federaţiei internaţionale.


„FIDE recunoaşte că aceasta este o chestiune în evoluţie în şah, iar pe lângă regulile tehnice privind statutul transgender ar putea fi evaluate în viitor în acord cu probe ştiinţifice“, se mai arată în comunicat.


Jucătorii transgender vor putea continua să concureze la categoria „open“ a turneelor de şah, a subliniat FIDE.

Titlurile câştigate de bărbaţii transgender înainte de tranziţie vor fi „anulate“, doar dacă „persoana îşi schimbă genul înapoi în femeie şi poate dovedi proprietatea licenţei FIDE care deţine titlul“. Dacă femeile transgender au câştigat turnee înainte de tranziţie, „toate titlurile anterioare rămân eligibile“, precizează FIDE.

Citește și:

Fiica transgen a miliardarului Elon Musk vrea să rupă legăturile cu tatăl ei. A decis să își schimbe numele
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii