Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeile din umbra oamenilor puternici ai Constanţei

ro

27 Jan, 2013 21:56 7966 Marime text
femei_Nicusor_Constantinescu_cu_Smaranda.jpgÎn spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică, este o zicală de când lumea, recunoscută de unii bărbaţi şi ştiută de toţi ceilalţi. Iar oamenii puternici ai Constanţei au cu cine se lăuda. Soţiile lor sunt femei de succes. Putem vorbi, aşadar, şi de bărbatul aflat în umbra femeilor, căci doamnele politicienilor constănţeni, desigur sprijinite de soţii lor, se descurcă binişor şi, în unele situaţii, chiar mai bine decât partenerii de viaţă care, la rândul lor, cunosc prea bine ce înseamnă succesul.

Prima doamnă a Constanţei, Codruţa Constantinescu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a câştigat în 2011 ca salariat la On Plonge-ul lui Gheorghe Oancea 9.768 lei. Se zice că soţia preşedintelui CJC s-ar ocupa de o grădiniţă, cu toate acestea în declaraţia de avere a soţului ea apare doar ca angajată cu un salariu modest la On Plonge-ul lui Oancea. Probabil, jobul la restaurantul lui Oancea îi asigură primei doamne vechimea în câmpul muncii şi drepturile ce i se cuvin oricărui salariat. Despre Codruţa Constantinescu putem spune că este o prezenţă discretă în peisajul politic. Singurele sale apariţii în faţa camerelor de filmat sunt alături de familie, de soţ şi cei doi copii, la momentul scrutinelor electorale. Despre şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, ştim că este un om bogat, menţionat în topurile milionarilor în dolari, are o casă frumoasă şi o familie pe măsură, deşi ca preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a raportat pe 2011 un câştig anual de doar... 47.988 lei.

Soţiile vicepreşedinţilor CJC, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, se laudă pe 2011 cu venituri mai mari ca soţii lor. Îi face acest lucru pe bărbaţii lor fericiţi? Nu avem de unde să ştim. Cert este că soţii lor nu ar trebui să aibă griji când vine vorba de cheltuielile soţiilor. Astfel, Rodica Dragomir este avocat, iar în 2011 a avut un onorariu de 66.410 lei, aceasta în timp ce soţul său, Cristinel Dragomir, a declarat, în 2011, venituri ceva mai mici din indemnizaţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în cuantum de 42.862 lei. Cel mai bine s-a descurcat, însă, reputatul notar public Ruxandra Luminiţa Darie. Din activitatea notarială, aceasta a câştigat în 2011 un venit impozabil în valoare de 231.332 lei. Ce a făcut soţul Ruxandrei Darie? Vicepreşedintele CJC Cristian Darie a obţinut în 2011 venituri de numai 52.952 lei, cu mult mai puţin decât soţia sa.

Carmen Bola, soţia actualului prefect de Constanţa, este profesor la Şcoala Specială numărul 1. În 2011, Carmen a încasat din salarii suma de 24.000 lei. Ceva mai bine s-a descurcat Eugen Bola care, în declaraţia de avere pe 2012, raportează pentru anul fiscal 2011 un câştig de 58.704 lei, reprezentând cuantumul indemnizaţiilor primite la acea vreme în calitate de inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa.

femei-_Fagadau_cu_sotia_2.jpgMonica Făgădău, soţia viceprimarului Constanţei Decebal Făgădău, ca angajată a clinicii Prozimed a obţinut în 2011 salarii de 14.247 lei, iar ca salariat al SC Cardioscan SRL a câştigat în aceeaşi perioadă 5.210 lei. S-a descurcat binişor, având în vedere că din indemnizaţiile de vicepreşedinte, Decebal Făgădău, s-a lăudat în 2011 doar cu venituri de 35.928 lei, ceea ce înseamnă că indemnizaţia lunară a viceprimarului a fost de aproximativ 3.000 lei.

Soţiile din spatele parlamentarilor

Cu mici excepţii, soţiile parlamentarilor nu o duc deloc rău, fie pentru că soţii lor câştigă sume frumuşele, fie pentru că reuşesc să obţină şi ele venituri anuale deloc de neglijat.

Doiniţa Dragomir, jumătatea deputatului PNL Gheorghe Dragomir, a avut pe 2011 salarii în cuantum de 41.043 lei, fiind angajată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Doniţa a adus bani frumoşi în casă şi aproape că l-a egalat la venituri pe soţul său. Mai precis, deputatul Gheorghe Dragomir a câştigat în 2011 venituri din indemnizaţii în valoare de 50.784 lei. Dar veniturile familiei Dragomir nu se rezumă la cele două câştiguri. În 2011, familia liberalului Dragomir a declarat şi câştiguri din investiţii. Vorbim de dividente în cuantum de 110.369,01 lei şi 32.864,67 lei de la SC Halmiris Trade SRL şi respectiv SC Histria Comimpex '97, ambele societăţi din comuna Istria.

Georgeta Haşotti, soţia fostului ministru al Culturii şi senatorului liberal Puiu Haşotti, este angajată a Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, iar în 2011 a câştigat din salarii un venit de 24.400 lei. Dacă consoarta sa s-a descurcat binişor, Puiu Haşotti s-a lăudat cu venituri ceva mai mari. Fostul ministru al Culturii a obţinut 55.488 lei în calitate de senator şi 21.600 de la Universitatea Ovidius, unde până în anul 2012 a fost conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Istorie.

femei_Banias_si_sotia.jpgDin declaraţia de avere a soţului său, reiese că Ramona Banias a câştigat în 2011 venituri de 14.507 lei, o sumă modestă, banii fiind obţinuţi în urma activităţilor prestate de Ramona la Inspectoratul Şcolar, în calitate de inspector, şi la Liceul George Călinescu, ca profesor. Ramona este şi administrator la SC Eurotraining Center, cu toate acestea, în declaraţia de avere a soţului, în dreptul societăţii manageriate de Ramona nu apare înregistrat niciun venit pentru 2011. Ca atare, anul 2011 a fost clar un an mai bun pentru senatorul Mircea Banias, dacă ne luăm după datele din declaraţia sa de avere publicată în octombrie 2012. Astfel, senatorul a câştigat din indemnizaţiile de parlamentar suma de 61.188 lei. Din închirierea unui apartament, familia Banias a mai obţinut în 2011 şi venituri în cuantum de 1.800 lei, ce-i drept venituri mult prea modeste, în condiţiile în care suma ar reprezenta cuantumul chiriei pe un an.

Mai săracă decât Ramona Banias este Georgeta Gheorghe, soţia deputatului PDL Florin Gheorghe. În calitate de administrator al SC Sara Line SRL, Georgeta a obţinut în 2011 venituri în valoare de doar 12.000 lei (doar 1.000 lei pe lună?!), semn că afacerile doamnei Gheorghe nu au mers bine sau poate că veniturile anuale au fost confundate cu cele lunare - este şi aceasta o variantă. Nici veniturile deputatului Florin Gheorghe pe anul fiscal 2011, nu demonstrează că acesta ar fi fost pe lângă consilier local şi administrator de firmă. Astfel, în 2011, Florin Gheorghe a câştigat din indemnizaţiile de la Consiliul Local Municipal Constanţa suma de 7.248 lei, în timp ce de la SC Paluani SRL, unde apărea în 2011 ca administrator, a obţinut doar 9.600 lei, adică, dacă vă vine să credeţi sau nu, un venit de numai 800 de lei pe lună!

Elisabeta Culeţu, soţia liderului Partidului Forţa Civică, deputatul Dănuţ Culeţu, a raportat în 2011, venituri din pensie în sumă de 7.800 lei. Deputatul, în schimb, a câştigat foarte bine în 2011. Ca angajat al Marfin Bank, Culeţu a adus acasă, în 2011, bani frumoşi, vorbim de salarii în cuantum de 129.400 lei. Acestei sume frumoase i s-a adăugat şi venitul de 8.000 de lei obţinut de Dănuţ Culeţu de la Universitatea Andrei Şaguna.

femei_Babusd_cu_sotia.jpgIrina Babuş, soţia lui Radu Babuş, fiul celebru al unui alt om puternic al Constanţei, Constantin Babuş (director executiv la Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa), nu se poate lăuda cu veniturile câştigate în 2011. Vorbim de suma 7.269 lei obţinută de Irina în calitate de manager asistent la SC Crescendo SRL. Dar acesta nu este o tragedie, pentru că soţul Irinei, a contribuit substanţial la bugetul familiei, dacă ţinem cont că de la Consiliul Judeţean, Radu Babuş, a încasat în 2011, 7.244 lei, iar de la Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, unde era la acea dată director general, a câştigat 42.079 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii