Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, analizate de ministrul Apărării cu omologul norvegian

ro

17 Feb, 2024 17:21 697 Marime text
Aflat la lucrările Conferinței de securitate de la Munchen, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut sâmbătă, 17 februarie, o întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram.

Potrivit MApN, oficialul român a evidențiat perspectivele  consolidării relațiilor bilaterale în domeniul apărării, în special în contextul de securitate actual deosebit de complex, exprimând aprecierea pentru interesul Norvegiei vizavi de evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre.

În acest sens, oficialul român a salutat poziția părții norvegiene de a menține calendarul agreat pentru livrarea aeronavelor F-16 Fighting Flacon destinate escadrilelor a doua și a treia ale Forțelor Aeriene Române.

„Achiziția celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor completa dotarea Forțelor Aeriene Române cu mijloace moderne, la standarde NATO, în etapa de tranziție către aeronavele de generația a V-a – F-35, are o mare relevanță în ecuația regională de securitate. Am salutat confirmarea, de către omologul norvegian, livrării aeronavelor în concordanță cu graficul agreat de livrare, ceea ce ne asigură predictibilitate în operaționalizarea celor două escadrile”, a declarat Angel Tîlvăr.

Cei doi interlocutori au reconfirmat viziunea comună asupra importanței coerenței posturii aliate de descurajare și apărare pe întregul flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cei doi oficiali au avut poziții convergente în ceea ce privește importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina, o țară suverană care a fost invadată în mod nejustificat și ilegal de către Federația Rusă.

A fost evidențiată, de asemenea, nevoia de sprijinire a Republicii Moldova, un stat vulnerabil la amenințările hibride ale Moscovei.

„Am salutat deschiderea Norvegiei pentru a se alătura eforturilor de consolidare a rezilienței Chișinăului în contextul multiplelor amenințări venite dinspre Federația Rusă și am reiterat sprijinul constant pe care România îl asigură pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Citește și: 

Ministrul Apărării Naționale, întrevedere cu un fost secretar de stat SUA„Proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu” vizează consolidarea infrastructurii aeriene“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii