Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:09 31 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele care au marcat ziua de 04 decembrie, de-a lungul anilor Ghepardul, lista lui Moș Crăciun și conservarea vieţii sălbatice, celebrate astăzi

ro

04 Dec, 2022 09:41 860 Marime text
Moș Crăciun, foto: Pixabay

4 decembrie este a 338-a zi a calendarului gregorian și a 339-a zi în anii bisecți. Mai sunt 27 de zile până la sfârșitul anului.


Iată evenimentele care au marcat ziua de 04 decembrie, de-a lungul anilor: 

1855: A fost inaugurată "Școala de mică chirurgie" la Spitalul Mihai Vodă din București.
1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a promulgat Codul Penal, alcătuit după modelul Codului Penal francez și al Codului Penal prusac, având la bază și unele legi penale autohtone.
1872: Vasul comercial american Mary Celeste este descoperit în derivă și părăsit în largul Insulelor Azore, în Atlantic. Nava canadiană Dei Gratia a găsit-o în stare de navigație dar cu vele parțiale și cu barca de salvare dispărută, fără oameni la bord. Ultima înregistrare din jurnalul navei era datată cu zece zile mai devreme. Nici unul dintre cei care fuseseră la bord nu a mai fost văzut vreodată.
1888: A apărut la București Fântâna Blanduziei (revistă), foaie literară, politică și săptămânală sub direcția lui Mihai Eminescu. Motto–ul revistei este versul eminescian "Unde vei găsi cuvântul ce exprimă adevărul".
1948: Vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave.
1957. La Vadu Roșca în Vrancea a fost reprimată revolta țărănească împotriva colectivizării, de către trupe de Securitate, reprimarea ulterioară fiind comandată de  Nicolae Ceaușesc. Au fost uciși 9 cetățeni, iar 17 au fost răniți.
1959: Ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde.
1996: A fost inaugurată filiala din România a companiei Microsoft.


Nașteri 

1969: Jay-Z, rapper, producător de discuri, antreprenor și ocazional actor american
1969: Dorel Zegrean, fotbalist român


Decese

1769: Constantin Mavrocordat, domn al Țării Românești și al Moldovei (n. 1769)
1987: Constantin Noica, filozof și eseist român (n. 1909)
2004: Teo Peter, basist al trupei Compact (n. 1954)


Sărbători

Sfânta Mare Muceniță Varvara; Cuv. Ioan Damaschin (calendar creștin-ortodox)

Ziua mondială pentru conservarea vieţii sălbatice- Ziua mondială pentru conservarea vieţii sălbatice este o ocazie de a conştientiza, de a reflecta şi de a acţiona în ceea ce priveşte problemele care ameninţă echilibrul biodiversităţii vieţii sălbatice de pe planetă.

Ziua internaţională a ghepardului-Ziua listei lui Moş Crăciun (#Santa'sListDay) este sărbătorită în fiecare an pe 4 decembrie. Într-o lume în care se fac liste în exces, aceasta este lista care contează!

Ziua listei lui Moş Crăciun- Ziua listei lui Moş Crăciun (#Santa'sListDay) este sărbătorită în fiecare an pe 4 decembrie. Într-o lume în care se fac liste în exces, aceasta este lista care contează!
 

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii