Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:18 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment aniversar la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol. Se împlinesc 118 ani de balneologie maritimă românească

ro

19 Sep, 2017 16:55 2814 Marime text
Peste 150 de specialiști, medici, cercetători științifici, biologi, din 12 institute sanitare și de învățământ din România, invitați străini, vor dezbate timp de trei zile, la Techirghiol, cele mai recente studii și cercetări în domeniul factorilor terapeutici naturali ai litoralului, punctând reperele științifice ale balneologiei românești la Techirghiol.

Conferința națională cu participare internațională, care se desfășoară anual la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol,  marchează astfel aniversarea a 118 ani de balneologie maritimă românească și 93 de ani de ființare a Institutului național de recuperare, medicină fizică și balneoclimatologie.

Un alt moment aniversar este dedicat prof.univ.dr. Nicolae Teleki, membru al Academiei de Științe Medicale, fost expert OMS, fondatorul școlii medicale moderne de recuperare, medicină fizică și balneologie.
Invitatul Conferinței este Prof. Ashot P. Khachatryan MD PhD Academician at RAMS, EANS, NAS, Honored Inventor of Russian Federation and European Union. Prof. Khachatryanꞌs Alternative Medicine Clinic. Novosibirsk (Russia), Astana (Kazakhstan).

Conferinţa intenţionează să repună pe agenda  autorităților centrale, dar și a cercetătorilor, într-o abordare interdisciplinară, problemele conservării patrimoniului  natural al litoralului românesc. Obiectivul major al manifestării este acela de a stimula interesul comunității științifice referitor la cunoașterea și valorificarea nămolului de Techirghiol, ca factor sanogen și terapeutico-recuperator și de a impulsiona continuarea și dezvoltarea demersurilor de cercetare în acest domeniu.

Această conferinţă este parte a proiectului de cercetare privind starea ecologică a lacului Techirghiol și a proceselor de peloidogeneză prin cunoașterea dinamicii factorilor naturali și a mecanismelor producției biologice.

Conferința se află sub egida Academiei de Științe Medicale din România cu participarea reprezentanților Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Universității ”Carol Davila” din București, Universității Ovidius din Constanța, Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate ,Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Balkan Environmental Association (B.EN.A),  Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
 
Deschiderea lucrărilor Conferinței se va face vineri, 22 septembrie 2017, ora 14, la sala de festivități a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol la care sunt așteptate personalități din domeniu, un public interesat de subiectele aflate în agenda manifestării.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii