Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, cere Comisiei Europene să intervină ferm în privinţa românilor din Ucraina

ro

17 Dec, 2023 15:37 758 Marime text
Sursa foto: Google maps

 
  • Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, cere Comisiei Europene să intervină ferm în privinţa situaţiei etnicilor români din Ucraina, transmite aceasta într-un comunicat.

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema situaţiei etnicilor români din Ucraina.

Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, comunitatea românească reprezintă a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi. Cu toate acestea, susţine Maria Grapini, mulţi etnici români au semnalat că se confruntă cu probleme în Ucraina, în special în zona Bucovinei, legate de accesul la învăţământ în limba română, folosirea limbii române în administraţie şi în justiţie, accesul la presă în limba română şi păstrarea identităţii religioase.


„De asemenea, am fost sesizată de etnici români că feţe bisericeşti din comunitatea românească sunt acuzate, suspectate şi fac obiectul hărţuirilor de către autorităţile ucrainene, pe motive etnice, lingvistice şi religioase”,  a mai spus eurodeputatul umanist.


În context, europarlamentarul PUSL a adresat Comisiei Europene următoarea întrebare:

„Întreb Comisia care sunt măsurile întreprinse în vederea verificării situaţiei etnicilor români din Ucraina, pentru a contracara problemele semnalate, şi dacă statul de drept este respectat în Ucraina, în contextul în care aceasta trebuie să respecte drepturile tuturor minorităţilor şi cetăţenilor, obligaţie de funcţionare a statului de drept pentru aderarea la UE?”

Citește și
Peste 9.300 de cetățeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii